de Waterlandsche Gemeente der Doopsgezinden te Hoorn. Het Hs.-Velius verhaalt omtrent hem: ‘Cornelius Velius is onder den Capiteyn Timon Jacobsz. (van Ens ?) mede in dienst geweest van Frederik Hendrik Prince van Oranje, alsoo int meest alle de steden de burgers moesten uittrekken om de frontierplaatsen uit welke de soldaten tot bescherminge van de Veluw waren uitgetrokken te besetten; sij trokken op den 17e September 1629 uit dese stad (Hoorn), haar patent hield op Utrecht, alwaar sij den 10. dito aankwamen, bleven vermits de verandering die kwam voor te vallen aldaar niet langer dan omtrent een week, alsoo sij den 29- en dito wederom tot Hoorn gearriveert sijn’. In hoeverre dit krijgsbedrijf in strijd was met Velius' Doopsgezinde overtuiging, blijve hier buiten beschouwing. Abbing verhaalt nog, dat Velius' naam op 12 Sept. 1648 in de notulen van den raad van Hoorn voorkomt.
Uit zijn huwelijk werden vier zoons geboren: Timon (1), die volgt; Dirk (2), die volgt; Volkert (geb. te Hoorn 10 Oct. 1648, als procureur overl. aldaar 4 Febr. 1676, gehuwd met Dieuwertje Woutersdr., uit welk huwelijk een dochter Bregje werd geboren, die in 1693 trouwde met Mr. Outger de Krijt (burgemeester en raad van Hoorn); Cornelis (2), die volgt. Al deze kinderen werden niet in de Gereformeerde kerk te Hoorn gedoopt en traden eerst op volwassen leeftijd tot de heerschende kerk toe.
Zie: Abbing, Geschiedenis der stad Hoorn, 2e dl., Bijl., 5; P.L. Velius, Geslachtsregister van de Veliussen (hs.) in het Gem. Archief te Hoorn.
Wijnman