[Steenemeulen, Rombaut of Rumoldus]
STEENEMEULEN (Rombaut of Rumoldus), Stenemola, humanist, geb. te Mechelen 1501, overl. aldaar 9 Sept. 1541. Hoe en waar hij studeerde vindt men niet vermeld. De bekende Trithemius zou een zijner meesters geweest zijn. Als zoovele anderen van dien tijd wijdde hij zich aan de opvoeding van eenige voorname jongelingen. Hij was de leermeester van de zonen van den beroemden Zeeuw, Nicolaus Everardi, rechtsgeleerde, die 1509-28 als president van den Raad van Holland in 's Gravenhage woonde. Toen zijn zonen hun leermeester konden missen, bewerkte Nic. Everardi, dat deze benoemd werd tot griffier van Raad van Holland. Slechts korten tijd bekleedde hij dit ambt. Een kwijnende ziekte dwong hem naar zijn geboortestad terug te keeren, waar hij bezweek in den bloei van zijn leven, nalatende een weduwe met een jong kind. Hij werd begraven bij de minderbroeders voor de deur der kapittelzaal.
Een grafschrift door zijn leerling Adrianus Marius voor hem opgesteld vindt men bij Sweertius en Foppens. De laatste vermeldt het opschrift, dat bij zijn graf hing. Ten tijde, dat v.d. Eynde uitgaf De grafschr. der Prov. Stad en distr. Mechelen 1750, was het zeker verdwenen. Hij vermeldt het althans niet.
Steenemeulen vertaalde uit het Grieksch in sierlijk Latijn: Luciani Samosatensis libellus de non credendo calumniae (Antv. Mart. de Keyser 1529) 24 blz. Bijgevoegd waren de vertaling in latijnsche verzen van zes samenspraken van denzelfden Lucianus. Dit was het werk van de leerlingen, Nicolaas Grudius, Adrianus Marius en Janus Secundus, de beroemde zonen van den genoemden Nicolaus Everardi, aan wien het werkje was opgedragen, uit 's Gravenhage 20 Sept. 1529. Een exemplaar van het zeldzame werkje is in het Britsch museum.
Zie: Sweertius, Athenae Belg. (1628), 669; Foppens, Bibl. belg. (1739), 1087; P. Bosscha; Joannis Nicolai Secundi Hagani Opera omnia (Leiden 1821); Biographie nat. Belg. XXIII, 775-776.
Fruytier