[Kick, Simon]
KICK (Simon), geb. te Delft in 1603, begr. te Amsterdam in de Zuiderkerk 26 Sept. 1652, portret- en genreschilder. Hij was een zoon van Willem Anthonisz Kick, die (afkomstig uit Amsterdam) te Delft woonachtig was en zich bekendheid verwierf door het vervaardigen van chineesche lakwerken. Zijn moeder heette Tanneken de Brey. Simon komt reeds op 3 Mrt. 1624 te Amsterdam voor als getuige bij den doop van een kind van zijn zuster Catalijn. Wonende op de Boomsloot te Amsterdam, ondertrouwde hij aldaar 5 Sept. 1631 met Stijntje Cornelisdr. Duyster, een zuster van den schilder Willem Duyster (zie dit dl. kol. 214), welke laatste op denzelfden dag ondertrouwde met Margrieta Kick, een zuster van Simon. Het echtpaar vestigde zich vrij zeker ten huize van de vrouw in de Koningstraat. Zijn verder leven bracht Kick te Amsterdam door.
Kick liet een viertal kinderen na, n.l. een zoon Cornelis, die voorgaat, en drie dochters Annetje, Hendrickje en Grietje. Zijn reeds genoemde zuster Catalijn was gehuwd met den uitvinder Hans Le Maire (zie dl. VII, kol. 829), die in 1631 te Amsterdam op het Rapenburg woonde (zie het Kohier van den 200sten penning voor Amsterdam over 1631, uitg. Frederiks (1890), 38).
De schilder legde zich vooral toe op gezelschapsen soldatenscènes in het genre van Dirk Hals, Palamedes, Pieter Codde en Willem Duyster. Hij signeerde met S.K., hetgeen dikwijls vroeger onjuist als Jan Kick werd gelezen. In 1889 hebben Bode en Bredius voor het eerst op de beteekenis van Kick gewezen.
Een tweetal stukken van zijn hand bevinden zich in het Kaiser Friedrich Museum te Berlijn (soldaten tijdens de rust in een stal, gesign. Kick 1648 en Officieren en soldaten in een stal), in het Museum der bld. Künste te Leipzig: een vrouw bezig met haar toilet, in de Ermitage te Leningrad: het portret van een heer, in de collectie-Moltke te Kopenhagen: een gezelschap van zes personen, die van de valkenjacht terugkeeren, in het Museum te Oxford: een dame in zwart en groen, in het Museum te Amsterdam: een peinzende grijsaard (1639), in het Museum te Sigmaringen: een toiletscène enz. Men vindt ook verscheidene werken van den schilder in particuliere verzamelingen, opgesomd bij Hofstede de Groot. De collectie van Martinus Spaeroogh bevatte een ‘gezelschap van de oude Kick’ geschat op ƒ 40 (vgl. voorgaand artikel).
De werken van Kick zijn geschilderd in een