[Jacobsz., Rijk (1)]
JACOBSZ. (Rijk) (1), leefde in de tweede helft van de 16e eeuw, theologisch schrijver. Na zijn dood werd van hem een geschrift uitgegeven getiteld: Een schriftelycke waerschouwinge voor valsche leere. Ghemaeckt door R.J. ende voor zijne kinderen tot een Testament naghelaten, om daardoor te onderscheyden het teghenschrijven van J.R. (d.i. Jacques Outerman, afkomstig uit Reinighem) gedaen tegen dat heylsaem schriftmatige getuygenisse der gesonder leere Jesu Christi schriftelick ende mondelick betuycht door A(rent) B(arentsz.) en H(endrick) v(an) G(ulick) (2. p. 1612). De schrijver wordt slechts met zijn initialen aangeduid. Of zijn naam in werkelijkheid Rijk Jacobsz. luidde is echter volstrekt niet zeker, al vindt men dezen naam ook aangegeven in handschrift uit vroeger tijd op een exemplaar in de doopsgezinde bibliotheek te Amsterdam.
Uit het genoemde geschriftje blijkt dat de schrijver een afvallig Doopsgezinde is geweest en te voren misschien wel doopsgezind leeraar was. Of hij later tot de Gereformeerden gerekend kan worden, zooals van Douwen wil, is echter onzeker. Hij had zijn Schriftelycke waerschouwinge opgesteld om zijn kinderen te waarschuwen, maar ook om te voorkomen, dat zijn tegenstanders hem na zijn dood ‘onrecht nae spreecken ende met eenighe Libertijnen- of vrij-geestische leeringhe befamen’ zouden. Het geschrift is gericht tegen Jacques Outerman, die sociniaansche leerstellingen verkondigde.
Zie: Ned. Arch. voor Kerkgesch., N.S., XIX, 72; W.J. van Douwen, Socinianen en Doopsgezinden, passim; J.W. Kühler, Gesch. van het Socinianisme, 97, 122; Boekenoogen, Catalogus der werken .... aanwezig in de bibliotheek der Ver. doopsgez. Gem. te Amsterdam, 110; J.P. de Bie en J. Loosjes, Biogr. Woordenb. van Protest. Godgel. in Ned. IV (1931), 485.
Wijnman