[Casteleyn, Johannes]
CASTELEYN (Johannes), geb. te Haarlem omstr. 1612, overl. (vermoedelijk te Amsterdam) na 1665, boekdrukker. Hij was de tweede zoon van Vincent (1), die volgt, en vestigde zich te Amsterdam, waar hij 27 Juni 1637 ingeschreven werd als lid van het boekverkoopersgilde. Hij ging over tot de Gereformeerde Kerk en huwde te Amsterdam eerst (ondertr. 27 Mei 1638) met Geertruyt Walscharts, overl. in Sept. 1640, daarna (ondertr. 20 Mrt, 1643) met Swaentje Arentsdr. Pauwen. In de beide huwelijksinteekenacten heet hij papierverkooper; in 1638 woonde hij op het Rokin, in 1640 ‘opt Water’ (het tegenwoordige Damrak).
Later vestigde hij zich wederom te Haarlem: in 1661 werd Johan, zoon van Vincent C., als lid van het haarlemsche boekverkoopersgilde ingeschreven. Hij woonde toenmaals in de Kleine Houtstraat ‘teghens over de Banck van Leeningh’; sinds 1662 luidde evenwel zijn boekverkoopersadres ‘op de Marckt, aen de hoeck van de Groote Houtstraat, in de Druckerij’, alwaar tot genoemd jaar zijn vader Vincent (1) en na diens dood zijn jongere broeder Abraham den boekhandel hadden uitgeoefend. In 1664 klaagde laatstgenoemde dat o.a. zijn broeders Johannes en Vincent ‘boeckedruckers binne deser stadt’ couranten lieten drukken ‘onder de naam van posttijdingen, ofte extraordinaris nouvelles’, welk recht alleenlijk aan Abraham toekwam. Van dergelijke bij Johannes C. gedrukte couranten is evenwel niets bekend.
In het haarlemsche gildeboek staat achter zijn naam vermeld ‘vertrokken’. Waarschijnlijk vestigde hij zich niet lang na 1665 wederom te Amsterdam; immers in de ledenlijst van het boekverkoopersgilde aldaar staat ‘obiit’.
Hij vertaalde en bewerkte: D' Eminente oratie van den grooten Chancelier .... Digby. Ghedaen in een voortreffelijcke vergaderingh over 'tghenesen der wonden door het poeder toegenoemt de sympathie, sonder deselve wonden te zien of aen te raecken. Uyt het Frans ghetranslat. door I.C. Ghedruck tot Haerlem by Ioannes Casteleyn, in de Kleyne Hout-straet, teghens over de Banck van Leeningh (1661; hiervan verscheen een 2e dr. onder den titel: Theatrum sympatheticum. Het eerste deel. Behelsende een oratie van den ridder Digby om de wonden te genesen. Haerlem 1665); Theatrum sympatheticum ofte wonder-tooneel des natuers verborgentheden. Zijnde een noodigh vervolgh op de oratie van Digby. Uyt de Lat. gheschriften van Nic. Papinii ende Sylv. Rattray getranslat. door J.C. Gedr. tot Haerlem by Ioannes Casteleyn, boeckdrucker op de Marckt, aen de hoeck van de Groote Houtstraet, in de Druckery 1662; Het eerste deel van het groote Licht der natuur-kunde of tweede Vervolgh op de eminente oratie van Digby. Ghetrocken uyt de Lat. geschriften van Ath. Kircherus. Gedr. tot Haerlem by Ioannes Casteleyn, z.j. Het laatste werk bevat een gedicht op Kircherus van de hand van J. Casteleyn. Verder verscheen nog bij hem De victorieuse voyagie van... Adm. de Ruyter door Jan Marynissz (1665).
In de coll.-Dr. Welcker te Amsterdam bevindt zich een zwarte krijtteekening met wit gehoogd, voorstellend een portret van een jongen