aan banden werd geIegd en bepaald, dat in Workum geen drukkerij mocht bestaan, werd aan Annema, nadat hij in handen van den president der rechtbank te Sneek den eed van getrouwheid aan den Keizer en het rijk had afgelegd een ‘Brevet de tolerance’ uitgereikt, zoodat de zaak voortgang kon hebben, zoolang de tegenwoordige eigenaar leefde. Het jaar 1813 maakte echter een einde aan die bepaling. Toen in Maart 1819 F.A. Annema stierf, schreef de weduwe aan zijn eenigen leerling Hessel Brandenburgh, toen werkzaam bij de firma Thieme te Zutphen, of deze genegen was de zaak over te nemen, hetgeen ook de wensch van den overledene was geweest, ‘die zijn leerling een vaderlijke genegenheid toedroeg’. De koop kwam tot stand. De nieuwe eigenaar bracht tal van verbeteringen aan, o.a. door het laten gieten van verschillende nieuwe lettersoorten, waarbij enkele op geen andere drukkerij in Nederland voorradig waren, zooals Moeso-Gothisch en Angelsaksisch, het aanschaffen van een ijzeren drukpers enz. De eerste publicaties van het Friesch Genootschap met H. Suringar te Leeuwarden als uitgever, werden bij hem gedrukt.
In het voorjaar van 1844 ging de zaak over op den oudsten zoon Lieuwe Brandenburgh (geb. 3 Sept. 1820, overl. 18 Juni 1867), die ook de zaak verrijkte met nieuwe lettersoorten, ‘overeenkomstig de vorderingen der kunst en de behoeften van den tijd’. Na zijn overlijden zette zijn zoon Hessel Brandenburgh (geb. 11 Juni 1845, overl. 18 Juni 1867) de zaak voort, die vooral grooter beteekenis kreeg door de stichting van het weekblad Friso in 1874, weldra het orgaan van de liberale partij in Z.W. Friesland, thans uitgave van T. Gaastra Bz.
Bij Simon Brandenburgh verscheen in 1877 het Zaterdagnummer van het Christ. Hist. orgaan De Banier, het Woensdagnummer bij J.J. Wiarda te Sneek.
In 1888 vestigde Hessel Brandenburgh zich te Sneek, waar hij de Nieuwe Sneeker Cour. stichtte, een plaatselijk nieuws- en advertentieblad, dat weldra de bestaande Sneeker Cour. (uitgave Cool van Bokma) overvleugelde, welk blad dan ook later in de N. Sneeker Cour. werd opgenomen. In 1903 kwam de eigenaar te overlijden; de weduwe zette de zaak voort, om haar in 1914 over te dragen aan den eenigen zoon Lieuwe Brandenburgh (geb. 28 Aug. 1889), die haar eerst dreef met een paar compagnons, doch sedert 1927 eenig firmant is in de zaak, die thans gedreven wordt onder den naam Brandenburgh en Co te Sneek. Sinds 12 jaar wijdt deze firma zich vooral aan de uitgave van friesche tijdschriften (It Heitelân, Frisia) en friesche boek- en tooneeluitgaven, waarvan zij thans een fonds van ongeveer veertig titels bezit. Haar uitgaven dragen een boekenmerk onder de zinspreuk ‘Bou en 't komt ta stân’, gesymboliseerd door twee gekruiste troffels en een pyramide.
Volgens opgave van H. Brandenburgh te Sneek.
Zie voor de uitgaven der firma's mijn Stads- en Dorpskroniek van Friesland (Leeuw. 1930), I en II.
Wumkes