[Bergen, Antonius van]
BERGEN (Antonius van), geb. waarschijnlijk op het kasteel te Wouw 4 Juli 1455, was het zevende der dertien kinderen van Jan II van Glymes, heer van Bergen op Zoom, en Margaretha de St. Simon, Bij den doop waren de abt van Middelburg, Petrus van Dam O. Praem., en de Vrouwe van Heeswijk peter en meter. Hij overleed als abt van St. Bertin in deze abdij 22 Jan. 1531. 1470-72 studeerde hij aan de universiteit te Leuven met zijn broeder Cornelis, die volgt, 1472 of 73 had hij het kloosterleven omhelsd in het hoofdklooster Cistercië in Bourgondië. 1480 was hij abt van de geringe abdij Mont St. Marie in Bourgondië en schonk zijn vader hem een jaargeld. Toen de fransche legers tijdens den oorlog met Maximiliaan van Oostenrijk deze bourgondische abdij bezet hielden, vluchtte abt Antonius naar de Nederlanden. Zijn machtige familie trachtte te bewerken, dat hij tot abt werd aangesteld in de cisterciënserabdijen Baudeloo of Duinen, doch te vergeefs. 1483 werd hij benoemd als abt van de machtige benediktijner-abdij St. Truiden, dank zij den steun van zijn broeder Cornelius, bestuurder van het onbezette bisdom Luik. In den burgeroorlog, die in Luik ontbrandde na de onthoofding van Willem van der Marck te Maastricht 18 Juni 1485, werd de abt als medeplichtige aan de gevangenneming van dezen verdacht. De stad St. Truiden werd ingenomen door het leger van Everhard van der Marck, geplunderd, evenals de abdij, en de abt gevangen naar Luik gevoerd en eerst tegen zwaar losgeld vrij gelaten.
Toen de burgeroorlog 5 Mei 1492 eindigde door een vredesverdrag, was de abt Ant. van Bergen een der eerste onderteekenaars. 1492 of 93 werd abt Antonius benoemd tot abt van de machtige benediktijner abdij St. Bertin bij St. Omer. Hij behield St. Truiden in commende, zoolang tot hij verzekerd was, dat daar een man aan het hoofd kwam, die de abdij in geestelijk en tijdelijk opzicht zou doen bloeien. Hij vond dien in Willem van Brussel, eerst secretaris van den bisschop van Kamerijk en die daarna te Clairvaux in de orde van Cistercië trad. Hij had reeds de vervallen benedictijnerabdij van St. Amand bij Doornik in korten tijd geheel hersteld, wat hij ook in St. Truiden bewerkte in 1516.
Het bestuur van abt Antonius in St. Bertin wordt zeer geprezen. Hij verdedigde de rechten der abdij en herstelde het vele, dat in de laatste jaren was verwoest. Antonius v. Bergen was zeer bevriend met Erasmus. Hij verleende in zijn abdij de gastvrijheid aan kardinaal de Medicis, later Paus Leo X, en ontving ook aldaar zijn vorst Karel V