[Anthonisz, Abraham]
ANTHONISZ (Abraham), of Anthonissen, geb. (vermoedelijk te Antwerpen) in 1586, overl. na 1641. Hij vestigde zich te Amsterdam, waar hij het beroep uitoefende van vischkooper en een overtuigd aanhanger der remonstranten werd. In de dagen van de ergste verbolgenheid tegen laatstgenoemden plaatste hij het beeld van Oldenbarneveldt in den kelderboog van zijn woning op den hoek van de Warmoesgracht (thans Raadhuisstraat) en Heerengracht te Amsterdam en herbergde hij aldaar Geesteranus. Zijn vriend Wtenboogaert deed hij op zijn kosten door Rembrandt schilderen. In 1641 was hij met Jacob Aertsz Colom (zie art. in dit dl.) arbiter in een procedure tusschen den boekverkooper Evert Cloppenburch en Mathias Havius.
Het vermogen van Abraham Anthonisz werd in 1631 geschat op ƒ 16.000.
Een broeder van Abraham was Hans Anthonisz. of Anthonissen (afkomstig van Antwerpen en ‘packer’ van beroep), die als weduwnaar van Digna Cornelisdr., in 1623 te Amsterdam huwde met Barbara Jaspersdr., weduwe van Gerardt Brandtz. (vgl. dl. VI, kol. 183, waar abusievelijk staat Baile Jaspersdr.). De bekende remonstrantsche predikant Brandt was een kleinzoon van Barbara Jaspersdr.
Een gelijknamige zoon van Abraham Anthonissen huwde met Lijsbeth Jansdr., een dochter van Jan Theunisz. (zie art. in dit dl.).
Zie: J. Tideman, De stichting der Remonstrantsche Broederschap II, 194; B. Tideman Jzn., Portretten van Joh. Wtenbogaert in Oud-Holland XXI (1903), 127 e.v.; Hofstede de Groot, Urkunden über Rembrandt; Kleerkooper van Stockum, De boekhandel te Amsterdam II (1914-16), 1228; Jaarboek Amstelodamum XXV (1928), 77, 123.
Wijnman