Augsburgsche confessie’; maar, werd er bij gevoegd, ‘sonderscheldinge des eenen op den anderen’. Na twee dagen verzochten ‘schepenen en raad’ aan Holstechius en aan Mr. Christiaan van Driel om ‘het sacrament des altaars onder twee gestalten’ (brood en wijn) ‘uit te deelen aan de zieken die het begeeren’. Omdat het blijkt dat. in deze dagen reeds godsdienstoefeningen van hervormingsgezinden zijn gehouden is het niet onwaarschijnlijk dat ook Holstech daarbij is voorgegaan. Op 21 Mei 1567 wordt echter het boven genoemde verzoek een verbod; en Holstech vlucht naar Grafhorst. Wanneer Willem van den Berg op 11 Aug. 1572 Kampen heeft bezet en de Bovenkerk aan de Cereformeerden heeft gegeven, komt op 7 Oct. d.a.v. een smeekschrift van de gilden en de burgers bij den magistraat in, om Holstech als predikant te mogen beroepen. In Nov. d.a.v. echter is de stad weer door don Frederik de Toledo (dl. II, kol. 1443) bezet.
Misschien vinden wij Holstech hierna als ‘Jasper’ of ‘Caspar’, een predikant te Westwoud en Binnenwijzend in 1574, te Monnikendam in 1577, te Hoogwoud in hetzelfde jaar. Hij is echter te Kampen reeds in 1578 terug, wanneer de stad 26 Juli 1578 Rennenberg als stadhouder heeft herkend. Hier is hij weer predikant en het blijkt dat hij zich gericht heeft tegen de Pacificatie van Gent en de Unie van Brussel, die door Kampen was aangenomen en onderteekend. Geen wonder dat dit optreden, althans tijdelijk, aanleiding gaf tot moeilijkheden. Overigens arbeidde hij aan den opbouw van de Gereformeerde kerk; hij was bijv. voorzitter van de overijselsche synoden van 1593, 1596 en 1603, en heeft als afgevaardigde van zijn provincie de haagsche synode van 1586 bijgewoond. Hij moest als ‘pauper’ begraven worden blijkens de rekeningen van de ‘Bovenkerk’.
Holstech is 16 Nov. 1610 ondertrouwd met Lysabeth Henricks, afkomstig uit Hasselt. Te voren moet hij echter ook gehuwd zijn geweest. Een ges hrift is van hem bewaard in de bibliotheek van de Maatsch. v. Ned. Letterkunde: Passio Domini nostri Jesu Christi secundum quator Evangelistaste Kampen verschenen ongeveer 1565.
Zie: de Bie en Loosjes, Biogr. Woordenb. v. Prot. Godget. in Ned. IV, 179-182; Kerkelijk Handboek (1912) Bijl. 147.
Knipscheer