[Franken, Dr. Daniel]
FRANKEN (Dr. Daniel) Dzn., geb. te Amsterdam 5 September 1838, overl. te le Vésinet bij Parijs 25 April 1898.
Franken was in een kunstlievende omgeving opgevoed. Zijn vader, dien hij als hoofd der kassiersfirma di Gazar Franken & Co. opvolgde, had een zeer belangrijke verzameling prentkunst, hoofdzakelijk portretten bijeengebracht, die door Franken steeds werd aangevuld. Nadat bovengenoemde firma in 1865 was overgegaan in de ‘Kasvereeniging’, legde Franken in 1871 het directeurschap neer en vestigde zich niet lang daarna in Parijs. Franken was een goed kenner en liefhebber van de oude nederlandsche schilderkunst. Hij was mede-oprichter van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap en in de eerste jaren daarvan secretaris. In 1877 werd de verzameling boeken en prenten met de kunstkasten, tot dien in bruikleen, door hem aan het genootschap ten geschenke gegeven. Bij zijn overlijden bleek, dat hij zijn verzameling oudheden, boeken, plaatwerken en portefeuilles prenten, benevens de som van ƒ 10.000 aan het Genootschap had vermaakt. Hij was ook oprichter en een ijverig lid van de Vereeniging Rembrandt, waaraan hij de vorstelijke gift van ƒ 100.000 schonk, gevolgd door een belangrijk legaat. Zijn belangrijke portretverzameling had hij reeds vroeger aan het Prentenkabinet ten geschenke gegeven en bij zijn overlijden werden verschillende schilderijen en teekeningen aan het Rijk en aan de stad Haarlem vermaakt. In 1897 heeft hij met P. Langerhuizen de ‘Historische Galerij’ bijeengebracht door Jacob de Vos Jbz., aan de stad Amsterdam ten geschenke gegeven.
Hij schreef: Regerings- en Volkszaak. De stem eens roepende in de woestijn? (1874); L'oeuvre de Willem Jacobszn Delff (Amst. 1873); Adriaan van de Venne (Amst. 1878); L'oeuvre gravé des van de Passe (Amst. 1881); verder met medewerking van J.Ph. van der Kellen, L'oeuvre de Jan van der Velde (Amst. 1883) en van Fr. D.O. Obreen, L'oeuvre de Rochussen. Essai d'un catalogue de ses tableaux, dessins, lithographies, eaux-fortes (Rott.1894). Verder nog kleine opstellen in dagbladen en tijdschriften.
Zijn door Willy Martens geschilderd portret bevindt zich in de vergaderzaal van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap. Zijn portret komt voor in Jaarverslag over 1899 van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap te Amsterdam en Nederlandsche Almanak 1899.
Zie: Jaarverslag over 1899 van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap; Nederlandsche Almanak 1899.
Hoogeveen