ter. Hij was niet de eerste van zijn geslacht, die zich daartoe geroepen gevoelde, want zijn grootvader moet een bekend rederijker geweest zijn en was waarschijnlijk een sieraad van de destijds nog bestaande vlaardingsche Rederijkerskamer d'Akerboom. Bij verschillende gelegenheden zagen gedichten van hem het licht, terwijl hij meerdere malen bekroond werd door Taal- en Dichtlievende Genootschappen. Den 29sten September 1783 werd hij gekozen tot medelid van het Haagsche Dichtlievende Genootschap ‘Kunstliefde spaart geen vlijt’. In de verhandelingen van genoemd genootschap verschenen meerdere van zijn werken: De verheerlyking van Jezus Christus op den Burger, De voor- en nadeelen van den Rijkdom, De beste burger, De wiskundige Droom.
In het bekende vlaardingsche zangverschil in 1775 koos hij de partij van de ‘lange zangers’ en naar aanleiding van deze zaak, die zoovele gemoederen in beweging bracht, verscheen van zijn hand een werkje: Vlaardings Zangverschil of Historisch Verhaal.... door E.D.G.Z. Verschillende gedichten, enz. verschenen in afzonderlijke uitgaaf: De Vrijheid van Drukpers (Rott. 1786); De welberaden stap voor 't Vaderland (Haarl. z.j.); Het nut der luchtbollen; Gedichten (Haarl. 1789); Verlossing der Israëlieten uit Egypte (Haarl. 1791).
Na zijn overlijden werden zijn Nagelatene Schriften te Rotterdam in 1834 uitgegeven in 2 dln. door de zorgen van W. van den Honaard.
Het reeds genoemde Haagsche Dichtlievende Genootschap liet zijn schilderij maken door Bolomy, waarnaar R. Vinkeles een kopergravure maakte. In Vlaardingen werd een straat naar hem genoemd, de Jacob van Dijkstraat. Zijn portret werd nog geteekend door A. Schouman en gelithografeerd door R. Vinkeles.
Sigal