[Snabels, Henricus]
SNABELS (Henricus), geb. te Zoutleeuw, in Zuid-Brabant, was eerst priester in de congregatie van het Oratorie van St. Philippus Nerius te Scherpenheuvel, onderscheiden van het Oratorie van Berulle, dat zoo geneigd was voor het Jansenisme en zoo bevoorrecht werd door de partij.
Door zijn oversten werd hij naar den Haag gezonden als kapelaan van den gezant van Spanje. Tevens nam hij de zorg waar voor de Katholieken in den omtrek. Daarna was hij huiskapelaan bij den heer Jan van Duivenvoorde-Wassenaer, overl. 1657, en was werkzaam in de zielzorg te Wassenaar en Leiden. 1679 wilde Jacob van Wassenaer van Obdam zijn recht doen gelden als patroon van Wassenaar en hij benoemde den huiskapelaan van zijn bloedverwant tot pastoor. Deze was een bekwaam musicus en had geheel de gunst verworven der machtige adellijke familie. De apostolieke vicaris, Neercassel, wilde dat recht niet erkennen en Wassenaar was gedurende een jaar zonder herder. Om verdere moeilijkheden te vermijden gaf Neercassel ten slotte toe en 27 Febr. 1680 kreeg Henricus Snabel zijne aanstelling van den vicaris. Na een aantal jaren in de parochie gewerkt te hebben, geraakte hij in moeilijkheden met zijne beschermers, de heeren van Wassenaer en moest 27 Febr. 1706 zijne parochie verlaten. Hij overleed plotseling in den Haag, 30 Jan. 1707. Hij werd opgevolgd door Petrus Dobbesse, norbertijn, die met toestemming der clerezij werd benoemd (zie VI, kol. 407) waar ten onrechte vermeld staat, dat de parochie sinds 1680 onvervuld was. Uit den toon waarop van Heussen in de Batavia Sac. over Snabel spreekt, hoort men, dat hij niet tot de Jansenisten behoorde.
Henricus Snabels, pronotarius apostolicus, pastor in Wassenaar, 27 annis in Missione Hollandica, teekent met 23 priesters, de suppliek gericht tot de Propaganda te Rome 1701, waarin zij smeekenom maatregelen te nemen tegen den voortgang van het Jansenisme en aanbevelen van alle priesters der missie te eischen, dat zij de formule van Paus Alexander VII onderteekenen. Dit was een struikelblok voor den te Rome ter verant-