[Mont, Jan]
MONT (Jan), of Johannes de Mont, Munt, Montanus, Muntensis of Montius. Van een drager van dezen naam, die in de tweede helft der 16e eeuw predikant te Heidelberg geweest is, spreekt Petrus Bloccius. Dat deze identiek geweest is met zekeren Johannes Montius, die in de brieven van Gaspar van der Heyden voorkomt in verband met de vervulling eener vacature te Delft, waarvoor hij echter geen serieus candidaat werd geacht, omdat zijn gaven maar klein waren (Oct. 1574, Juli 1575) blijkt niet, maar lijkt wel waarschijnlijk. Of hij ook identiek geweest is met zijn naamgenoot, den zeer langen man, die in 1566 predikant te Brugge was en ook te Damme werkte? Er zijn dingen, die ons die vraag ontkennend doen beantwoorden. De paltsische Jan de Mont kwam volgens Bloccius uit Goch en schijnt Latijn noch Grieksch te hebben gekend. Zijn brugsche naamgenoot daarentegen heet in de Sermoenen van Broeder Cornelis een zeer geleerd man en wordt meestal identiek geacht met Johannes Hove of Hovius, die Brabanter was, geboortig uit Bergen op Zoom. Echter is weer gunstig voor de hypothese eener identiteit, dat Jan Capito, die ook brugsch predikant is geweest, blijkens de kerkboeken der nederduitsche vluchtelingen-kerk te Frankenthal, getrouwd is geweest met ‘Mr. Jan Monts swagerinne’. Is het misschien toch wat gewaagd den Bruggeling voor denzelfde als de Bergen op Zomer te houden? Of was de Paltser toch een ander, omdat hij dezelfde was als Johannes Montanus van Loevenich (bij Aken of bij Keulen)? Deze laatste, geb. 1542. getrouwd 4 Juli 1569, is 1577 te Frankenthal opvolger geworden van Gaspar van der Heyden, die in 1574 naar Middelburg vertrok. Eind 1596 of begin 1597 moet hij gestorven zijn, want 13 Aug. 1597 trouwde Lambrecht van Gelekercken met Magdeleene van den Dijcke, ‘weduwe Joannes Montani Loevenichii’. In het frankenthaalsche
doopboek staan drie kinderen van hem vermeld: Joannes L. van den Berge (zoo heette dus de vader eigenlijk) op 3 Dec. 1577, Magdeleene op 8 Nov. 1579 en Joannes Loevenich op 20 Mei 1582.
Zie: A. von den Velden, Registres de l' Eglise .... de Frankenthal II (Bruxelles 1913) register; G. Brandt, Historie der Reformatie I (Amst. 1671) 374, 375; M.F. van Lennep, Gaspar van der Heyden (Amst. 1884) 221, 226; Kerkhistorisch Archief (1842), 47; Monatschrift des Frankenthaler Altertumsvereins, Jhrg. XIII, no. 12.
van Schelven