tijds raadsheer in den Hoogen Raad, gaf daartegen uit een Wederlegginghe van seker boeksken, uitghegheven bij François Verhaer: ghenaemt Onpartijdighe verclaringhe .... (Breda 1618). Haraeus' tweede boek was van breeder opzet, de Annales ducum seu principum Brabantiae totiusque Belgii tomi tres: quorum primo solius Brabantiae, secundo Belgii uniti principum res gestae, tertio Belgici tumultus usque ad inductas anno MDCIX pactas, enarrantur (Antwerpen 1623, fol. 2 dln.). Dit boek bevat vooreerst een breed opgezette geschiedenis van Brabant, niet zonder beleid samengesteld uit de oudere schrijvers; daarop volgt een geschiedenis van de Nederlanden in de
vijftiende en zestiende eeuw, op soortgelijke wijze samengesteld. Daarbij sluit zich aan een uitgebreide geschiedenis der troebelen in de tweede helft der zestiende eeuw, voortgezet tot het sluiten van het twaalfjarig bestand. Dit derde stuk is een aanvulling en uitbreiding van de Onpartijdighe Verklaringhe. Veel zelfstandige waarde heeft ook dit gedeelte niet, dat voor een niet gering deel uit Pontus Heuterus is geput; in zijn voorrede erkent Haraeus ook, dat hij veel gebruik heeft gemaakt van het werk van zijn naamgenoot Florentius H. Waarschijnlijk ook door de goede compositie trok het boek van Haraeus in de Zuidelijke Nederlanden de aandacht; totdat Strada verscheen, las men in katholieke kringen gaarne de geschiedenis van den nederlandschen opstand uit Haraeus. Na 1623 heeft de schrijver het derde gedeelte, de geschiedenis van den opstand, nog omgewerkt en aangevuld. Deze bewerking, die in 1776 in de bibliotheek van J.B. Verdussen te Antwerpen in handschrift aanwezig was, is nimmer gedrukt.
Zie: de Wind, Bibliotheek der Nederlandsche geschiedschrijvers, 360 vlg., en de daar aangehaalde literatuur; Huges, Het leven en bedrijf van M. Franchois Vranck, 98 vlg.; Blok, Gesch. v.h. Ned. Volk, 2e dr. II, 661.
Brugmans