kennis gemaakt met koning Christiaan van Denemarken, die aan den abt van St. Pieter te Gent loffelijk over hem schreef (vgl. Messager des sciences etc. 1859). Daar maakte hij ook kennis met Karel V, toen deze het kasteel Z. in 1540 bezocht (vgl. het verhaal bij Boxhorn, Chronijck II, 445 v.v.). Aan het verblijf van Gossaert op Zandenburg herinnert ook zijn voorstelling der Moedermaagd (thans in de Pinakotheek München), waarvoor Anna van Bergen, gemalin van Adolf van Bourgondië, wiens wapen op het stuk prijkt, als model diende. Lucas van Leiden bezocht G. op zijn kunstreis en nam hem mee naar Gent, Mechelen en Antwerpen, waar zij zich losbandig gedroegen. Dit kwam bij G. meer voor. In 1541 werd hij voor schulden te Middelburg gegijseld. Ontslagen vertrok hij naar Antwerpen, waar hij nog in hetzelfde jaar overleed.
Jan Gossaert was te Middelburg gehuwd met Margaretha de Molenaer of Meulenaers (overl. 1530) en had een zoon Pieter en een dochter Geertruida, gehuwd met Hendrik van der Heyden, een schilder, die in 1528 te Middelburg werkzaam was (vgl. Dietsche Warande IV, 27, 35 en 41). Dit echtpaar vestigde zich in 1545 te Leuven, doch hun zoon Jan bleef te Veere en hun dochter Catalina huwde te Middelburg met Scobbelant Bertelmeeuwse. De familienaam bleef in M. bekend; in 1613 wordt daar vermeld kapitein Jan van Mabuse.
In Zeeland werden, naar van Mander meedeelt, veel schilderijen van dezen meester gevonden, o.a. te Middelburg bij burgemeester Jacob Simonse Magnus en den muntmeester Melchior Wyntgens. Thans zijn nog beroemde stukken van hem in Engeland, te Brussel, te Antwerpen, te Praag, te München, te Milaan en te Palermo. Albrecht Dürer, die in Febr. 1520 te Middelburg zijn meesterstuk zag, roemt daarvan meer de kleur dan de teekening der figuren. Tot de meest bekende leerlingen van G. behooren Jan van Schoorl (1495-1562) en Lambrecht Lombard (1505-1561).
Zie: van Vloten, Nederlandsche Schilderkunst 1874; A.J. Wauters, Vlaamsche Schilderkunst 1887; Nagtglas, Levensber. van Zeeuwen I, 278-211; M. Gossart, Jean Gossart de Maubeuge sa vie et son oeuvre etc. (Lille 1903); E. Weiss, J.G. gen. Mabuse (diss. Halle 1913); Wurzbach, Niederl. Künstlerlexicon II, 78; Thieme-Becker, Allg. Lexicon d. bild. Künstler XIV, 410; Achille Segard, Jean Gossart dit Mabuse (Parijs 1922).
Mulder