[Engelraeve, Petrus]
ENGELRAEVE (Petrus) aanvaardde 1612 het predikambt te Boskoop in de classis Leiden. Van het begin af heeft hij met beslistheid de partij gekozen der Arminianen of Remonstranten. Reeds vóór den afloop der Dordtsche Synode, Mei 1619, was Engelraeve gesuspendeerd van zijn dienst. In het najaar 1619 werd hij door de Synode van Zuid-Holland te Leiden ter verantwoording ontboden en weigerde hij de dordtsche geloofsformulieren te onderschrijven. Daarop werd hij ontslagen van alle kerkelijke bediening en 10 Sept. 1619 uit den lande gewezen. E. verbleef eenigen tijd met de andere verbannen Remonstranten te Waalwijk en vertrok met hen naar Antwerpen, waar hij 30 Sept. en begin October de vergaderingen der Remonstranten, voorgezeten door Uytenboogaert, bijwoonde. 1620 gaf hij een vlugschrift uit: Basuyne dienende om allerley traghe slapende zielen yverich ende wacker te maken.
1621 begaf Engelraeve zich met vrouw en kinderen naar Holstein, waar de Remonstranten onder bescherming van hertog Frederik een stad hadden gesticht, Frederikstad. Hier trad hij meermalen als predikant op, doch om in zijn levensonderhoud te voorzien aanvaardde hij het ambt van notaris, 1627, en legde het predikambt neer. In Antwerpen had Engelraeve reeds met de Katholieken betrekkingen onderhouden. Waarschijnlijk kwam hij in Frederikstad in aanraking met den zeeuwschen Dominikaan, P. Nicolaas Janssenboy van Zierikzee, die 1623 in Frederikstad begon te werken, en deze steunde hem in zijn overgang tot de katholieke Kerk, na 1627, doch vóór 1630 (Studiën XXXVI (1891), 363). Ger. Brandt, Historie der Reformatie IV, 415 getuigt: ‘dat Engelraeve yveraer de Remonstranten verliet en tot het Pausdom verviel’. Na dien tijd is van het lot van P. Engelraeve niets meer bekend.
Zie: Allard, Petrus Engelraeve pred. te Boskoop in Studiën enz. IV (1872), VII, 1-37; Rass, Die Convertiten seit der Reformation XII (Freib. 1875), 116-137 (vertaling van Allard).
Fruytier