[Dronkers, Dirk]
DRONKERS (Dirk), geb. te Axel 6 April 1801, overl. te Middelburg 10 April 1881, begraven te Oost-Souburg, was de zoon van (Vin)Cent D. en Anna van Dikshoorn. Heel jong kwam hij op het kantoor van P. van Diggelen (V, 133), ingenieur van den Waterstaat te Sasvan-Gent, waarna hij op jeugdigen leeftijd tot opzichter bij 's Rijks Waterstaat werd benoemd. In 1824 vroeg hij eerst ontslag om zelfstandig als aannemer te kunnen optreden. Als zoodanig heeft hij een aantal belangrijke werken in Zeeland uitgevoerd en menigen polder ingedijkt (Zelandia Illustrata II, 373). In 1826 verhuisde hij van Sasvan-Gent naar Middelburg. Van hem was het eerste plan om Zeeland door een ijzeren spoorweg te verbinden met het vasteland. In Maart 1846 verkreeg hij concessie voor een spoorweg Vlissingen - Middelburg - Venlo - Maastricht en D. werd daardoor het middelpunt der feesten op 18 Maart te Middelburg hierover gevierd. ‘Geen ontwerp voor een spoorweg in Nederland heeft met zoovele merkwaardigheden, zooveel moeite, zooveel tegenstand te worstelen gehad, als dat voor den z.g. Zeeuwsch-Duitschen spoorweg’, maar de taaie volharding van D. en zijn medestanders kwam toch alle bezwaren te boven. 1 Juli 1868 werd de lijn van Noord-Brabant uit tot Goes geopend. D. was ook tegenwoordig toen 29 Febr. 1872 de spoorweg tot Middelburg werd geopend. De steden Vlissingen, Middelburg en Goes huldigden hem door een gouden eerepenning.
Dronkers heeft, behalve vele dagbladartikelen ter verdediging zijner plannen, geschreven: Beschouwing over het doelmatige van een spoorweg uit de hoofdstad van Zeeland naar Noord- Brabant (Middelb. 1845); Beschouwing van den Zeeuwsch-Duitschen spoorweg, met bijgevoegde statistieke tabellen, alsmede rapporten van Engelsche en Nederl. ingenieurs (Middelb. 1846); Afdamming van de Ooster-Schelde; een woord aan alle belanghebbenden (Middelburg 1849); Memorie betrekkelijk het herdijken van Verdronken Zuid- Beveland ('s Gravenh. 1850); De verachterde toestand der Middelb. haven (Middelb. 1857); De duinen van Walcheren, een goudmijn voor de bewoners van Middelburg, Vlissingen enz. (Middelb. 1869).
In 1823 was D. getrouwd met Julie Philippine Dubosch; zij hadden verscheidene zoons.
Zie: G.N. de Stoppelaar, Kort overz. der gesch. v.d. Zeeuwschen spoorw. in Middelb. Naamwijzer enz. 1867; Nagtglas, Levensber. van Zeeuwen I, 169-171.
Mulder