[Graaf, Reinier de]
GRAAF (Reinier de), geb. 30 Juli 1641 te Schoonhoven, overl. 17 Aug. 1673 te Delft. Zijn vader was Cornelis de Graaf, architect te Schoonhoven, zijn moeder Catharina van Breenen. Hij genoot eene klassieke opleiding, studeerde medicijnen te Leiden en publiceerde in 1663 eene verhandeling De succo pancreatico, welke toen reeds van zijn bekwaamheid getuigde. Te Angers in Frankrijk promoveerde hij den 23en Juli 1665 tot doctor medicinae. Daarna vestigde hij zich te Delft en kreeg er een beroemde en benijde praktijk.
14 Juni 1672 huwde hij met Maria van Dijk. Ofschoon zijn groote geleerdheid hem aanspraak gaf op een professoraat, als opvolger van prof. de le Boe Sylvius te Leiden, werd hij, als roomsch-katholiek, niet benoemd. In 1668 vond hij eene methode uit tot het opspuiten der bloedvaten met gekleurde vloeistoffen. Hij voerde met Swammerdam een pennestrijd over het injiceeren en over de prioriteit der ontdekking van de eifollikels.
R. de Gr. was een uitstekend physioloog, een nauwgezet waarnemer en anatoom. Hij voor het eerst stelde eene theorie over de bevruchting en de baring op en deze was, in aanmerking genomen het peil der wetenschap van zijn tijd, zeer volledig en, vergeleken bij onze moderne theorieën, in hooge mate juist. Zijn hoofdwerk is: De mulierum organis generationi inservientibus tractatus novus etc. (1672). Dr. L. Meunier, in zijn artikel Reynier de Graaf, l'Ovulation démontrée au XVIIe siècle (zie Janus IV pag. 524), noemt dit werk ‘een voorbeeld van wetenschappelijke methode’, omdat daarin de bewijsvoering gevestigd is op ‘de drievoudige waarborgen der normale anatomie, der pathologische anatomie en der experimentatie’. Hij wenscht R. de Gr. geplaatst te zien naast Harvey, den ontdekker van den bloedsomloop. De folliculus vesiculosus van het ovarium is naar hem genoemd ‘follikel of blaasje van de Graaf’. Deze voortreffelijke geleerde stierf nog jong den 17en Aug. 1673.
Hij schreef: Disputatio Medica de natura et usu Succi Pancreatici (Leiden 1663; ook in de Bibliothèque Anatomique van Manget, dl. 1; vertaald als: Traité de la nature et de l'usage du Suc Pancréatique, Paris 1666); Epistola de nonnullis circa partes genitales Inventis novis (Leiden 1668); Tractatus de virorum organis generationi inservientibus. Item de Clysteribus et usu Syphonis in Anatomia (Leiden 1668 en in Bibl. Anatom. v. Manget); De mulierum organis generationi