kaapvaart op de afrikaansche kust te beteugelen, gelukte het hem, in vereeniging met den engelschen vice-admiraal Allen, de piraten nabij Arzilla (zeehaven van Marokko) te verslaan, zes van hun beste schepen te veroveren en 144 christenslaven in vrijheid te stellen. Begin November in het vaderland teruggekeerd, bracht hij in het college der Admiraliteit van Amsterdam persoonlijk verslag uit van dezen zeetocht en ontving onder dankbetuiging voor de gewichte diensten aan handel en koopvaart bewezen een geschenk ter waarde van 800 gulden.
Bekend is de geschiedenis met de ‘Merlin’, het engelsche koningsjacht, dat de vrouw van den engelschen gezant Temple uit Nederland naar Engeland zou brengen en bij het passeeren waarvan van Gendt geweigerd had de vlag te strijken. Het werd één der redenen waarom Engeland ons in 1672 den oorlog verklaarde. Toen nu deze uitbrak kreeg van Gendt opdracht om opnieuw, zooals in Aug. 1667, de Theems op te varen. Met een eskader lichte schepen de rivier opvarende, ondervond hij bij Sheerness zooveel tegenstand, dat hij moest terugkeeren. Daarna had 7 Juni 1672 de beroemde zeeslag bij Solebay plaats, waarin van Gendt, dapper strijdende, reeds na een half uur door een kanonskogel doodelijk getroffen werd. Zijn lijk werd naar 's Gravenhage gebracht, aldaar gebalsemd en vervolgens te Utrecht in den Dom ter aarde besteld. Weinige dagen later namen de Staten het besluit zijn nagedachtenis met een fraaie graftombe te vereeren.
Hij was heer van Drakenburg, kanunnik ten Dom en proost van Elst, was omstr. 1665 gehuwd met Swana Pensée (Peinse) van Essen, overl. 13 Maart 1692, dochter van Frederik, lid der ridderschap van Utrecht en raadsheer in het Hof van Gelderland, en van Anna van Varick. Uit dit huwelijk sproot Frederik Hendrik van Gendt, geb. 1668, in de ridderschap van Nijmegen 21 Nov. 1691, raad en rekenmeester 1701, overl. 7 April 1713, echtgenoot van Helena Veronica van Aylva.
Van zijn portret bestaan schilderijen door onbekende kunstenaars in particuliere verzamelingen, een teekening door W. Eversdijck en prenten door H. Bary, J. Houbraken, A. de Winter en P.H. Weissenbruch. Voorts vindt men zijn borstbeeld door R. Verhulst in het Mauritshuis te 's Gravenhage en komt zijn beeltenis voor op de graftombe in den dom te Utrecht.
Regt