[Espine, Jacques of Jacob le Moine del']
ESPINE (Jacques of Jacob le Moine del'), wiens naam op verschillende wijzen gespeld als L.M. de L'Espine en de Lespine voorkomt, altijd zonder voornaam. In een acte van notaris Gaspar Ypelaer te Amsterdam, 13 October 1690, vindt men den voornaam vermeld. In het lidmatenboek der Walekerk te Amsterdam vindt men 26 November 1679 ‘Jacques lemoine de l'espine et sa femme Margriet Nampon’ uit Vitré. (Ille et Vilaine, Frankrijk). In een acte van Notaris J. van den Ende te Amsterdam 23 Mrt. 1680 wordt hij genoemd ‘koopman’. In een octrooi-acte van de Staten van Holland en Westfriesland 19 September 1684 wordt hij genoemd ‘kunst- en kaartverkooper’ te Amsterdam. In het Prentenkabinet te Amsterdam bevindt zich onder meerdere prenten, door hem uitgegeven, een reeds van 1682. Uit de evengenoemde octrooi-acte van 19 September 1684 blijkt, dat hij met groote kosten, moeite en tijd ‘curieuze’ platen had doen snijden van de koninklijke huizen van Versailles, Fontainebleau, St. Germain en St. Clou, en nog vele andere platen liet snijden om daar mettertijd een groot werk van samen te stellen. Hij vroeg nu een octrooi voor het drukken van die prenten, om tegen concurrentie gevrijwaard te zijn. In een acte van notaris L. Meyer te Amsterdam 14 Febr. 1691 verkoopt hij honderd en negen koperen kunstplaten en tevens het bovengenoemde octrooi. Voor zichzelf en zijne erven behoudt hij het recht van het maken, uitgeven en verkoopen van alle ‘curieuze’ prenten buiten de genoemde koninklijke huizen. Hij werd 7 Mei 1696 begraven op het leidsche kerkhof te Amsterdam; hij woonde toen in de Kerkstraat tusschen Vijzel- en Spiegelstraat.
In 1687 werd octrooi verleend aan Jochem van Dyck, boekverkooper te Amsterdam voor een Nieuw interest boek door L.M. de Lespine en andere Wiskonstenaars zeer nauw uitgerekent en gecorrigeert. Hiervan zijn vele verdere uitgaven verschenen; in die van 1730 wordt de naam ‘le Moine de l'Espine’ vermeld in de instructie.
In 1694 verscheen te Amsterdam bij Pieter Brunel De Koophandel van Amsterdam, of verhandeling van des zelfs wisselbank, wisselhandel, van de Oosten West Indische Maatschappijen, van de koopmanschappen, die men haalt en zent, van en na de voornaamste steden van Europa, en andere gewesten van de wereld, mitsgaders van des zelfs gewigt en maat, door Monsr. Le Moine de l'Espine, in 8o, 9 bladen. Het werd tegelijkertijd bij denzelfden drukker ook in het Fransch uitgegeven (zie: Boekzaal 1694 Sept.-Oct. blz. 348). Van de hollandsche uitgave verschenen in den loop der tijden elf drukken, die belangrijk vermeerderd waren, verschillende werden bewerkt door Is. le Long. De laatste uitgave dateert van 1801-02.