van 1 Nov. d.a.v. ontheven van het geven van onderwijs aan de polytechnische school.
Gedurende den tijd, dat hij hoofdingenieur-adviseur was, heeft hij zeer belangrijke proeven genomen over weerstand van schepen, waarvoor een proefdok tot het maken en sleepen van scheepsmodellen van paralfine-was door hem te Amsterdam werd ingericht. In deze inrichting werd de weerstand van vele schepen der Nederlandsche Marine en van eenige passagiersschepen bepaald.
Op blz. 12 van het in Juni 1920 uitgebracht verslag van de Staatscommissie betrekkelijk de sleeptank wordt gezegd:
‘Met zekeren trots kan worden gewag gemaakt van het feit, dat reeds in 1873 te Amsterdam op de Marinewerf een beproevingsinrichting voor scheepsmodellen werd gesticht op voorstel van Dr. B.J. Tideman, hoofdingenieur-adviseur der Marine, en dat daar een aantal belangrijke proefnemingen zijn uitgevoerd, waaronder ook sommige voor het buitenland.’
De terreinen der Rijks Marinewerf te Vlissingen lagen sedert 1866, toen zij met het oog op bezuiniging was opgeheven, braak. Vlissingen had sedert die opheffing een kwijnend bestaan gehad en was toch door zijne gunstige geographische ligging als aangewezen voor een zeehaven. De vestingwerken waren geslecht, ruime havens en sluizen, voldoende verbindingen met de groote verkeerswegen te land en te water waren tot stand gebracht, en koning Willem III, die als markies van Vlissingen veel hart voor die stad had, kwam 8 Aug. 1873 met zijnen broeder, prins Hendrik, ter plaatse om de voltooide havenwerken in te wijden.
Tideman had reeds in 1865 de noodzakelijkheid aangetoond van de oprichting eener deugdelijke scheepsbouwfabriek in die gemeente. Het gevolg van 's konings bezoek was, dat in 1873 aan Tideman opgedragen werd, pogingen in het werk te stellen om de vroegere marinewerf door particuliere ondernemers in gebruik te doen nemen. Een plan op groote schaal werd door hem ontworpen en hij stelde zich ter verwezenlijking daarvan in verbinding met Arie Smit, scheepsbouwer te Kinderdijk, een vakman bij uitnemendheid. Tideman ontwikkelde in een schrijven aan den koning van 18 Sept. 1873 zijn denkbeelden. Op eene aan hem en Smit in Oct. d.a.v. door Z.M. verleende audientie verkreeg de zaak, zij het ook op bescheidener schaal dan oorspronkelijk was beoogd, haar beslag. Op 23 Oct. 1873 werd de definitieve aanvraag, die grondslag zou worden van de door Smit met den Staat der Nederlanden te sluiten erfpachtovereenkomst, aan den koning toegezonden. In 1875 werd de koninklijke maatschappij de Schelde opgericht, eerst op bescheiden voet; met 40 werklieden werd begonnen met den bouw eener visschersboot van kleine afmetingen. In 1876 werd de eerste opdracht van gouvernementswege ontvangen, die voor den bouw van het stoomloods-transportvaartuig de Schelde.
Tideman's advies werd in 1877 ingewonnen voor de oprichting der stoomvaartmaatschappij Zeeland, die een geregelden dienst op Queenborough aan de Zuidzijde van de Teems zou openen en waarvan de booten, voor passagiers- en maildienst bestemd, eene voor dien tijd zeer groote snelheid moesten hebben; die booten werden onder zijn toezicht gebouwd.
Naar aanleiding van de publicatie betreffende de hierboven genoemde proefnemingen met scheepsmodellen werd aan Tideman in 1870 door Alexander II, keizer van Rusland, opgedragen, de plannen te maken voor het keizerlijk Russisch