[Tetrode, Anthonius Johannes van]
TETRODE (Anthonius Johannes van), boekverkooper en journalist, geb. te Amsterdam 19 Mrt. 1795, overl. in den Haag 7 Juni 1875. Hij richtte in 1830 in de Kalverstraat zijner geboortestad een boekhandel op en gaf daar, nog in den loop van hetzelfde jaar, het Amsterdamsche Avondblad uit, onder het motto ‘Luctor et emergo.’ Een spreuk die hij in zijn eigen leven weinig bewaarheid heeft gezien. De fortuin was hem niet mee. Hij kocht dure boeken (meest antiquaria) en verkocht maar weinige, dikwijls zonder winst, zoodat zijn zaak weldra geliquideerd moest worden. Door collega's en vrienden in den steek gelaten, vestigde Tetrode zich in den Haag, waar hij een tijdlang de bescherming van koning Willem II en diens vrienden genoot. Aan zijn huis (Hekkelaan No. 9) gaf hij den naam ‘Museum Willem II.’ Af en toe droeg hij een vers of andere pennevrucht aan zijn vorstelijken beschermer op. Na 's konings dood (17 Maart 1849) zorgde hij dat er in den vroegen morgen van elken 6den December (de geboortedag van Willem II) en 17 Maart (diens sterfdag) een krans van immortellen aan den voet van 's konings standbeeld op het Buitenhof werd neergelegd.
Tetrode (in de wandeling ‘Toontje Tet’ geheeten) was iemand van een heftig, opvliegend karakter, in vele opzichten een zonderling. Hij had een bijzondere liefhebberij om schotschriften en gekke paskwillen op liberale kamerleden e.a. tijdgenooten te maken. Bij zijn tegenstanders (Meeter, de Haas) stond hij als ‘de hoftroubadour’ te boek.
Een tijdlang gaf hij een blaadje uit, de Ooyemoer geheeten, dat op onbepaalde tijden verscheen. Ook maakte hij gedichten, aan Willem II en andere vorstelijke personen of hun volgelingen gewijd. Een opgave daarvan kan men vinden in Brinkmans Catalogus 1850-1882, i.v.
Zie: Sautijn Kluit in Ned. Spect. 1877, 67 e.v.
Zuidema