lukkige landlieden weer in het bezit van het benoodigde te stellen.
De in 1871 te Breda gevierde feesten van de vereeniging ‘Het metalen kruis’, en de bij die gelegenheid plaats gehad hebbende plechtige overbrenging van het gebeente der op de citadel van Antwerpen gesneuvelde Nederlanders naar het kerkhof te Ginneken, schetste hij in een gedenkboek: Een Réunie en .. een Uitvaart, enz. terwijl later van de onthulling van het te Ginneken gestichte monument, tot welker onthulling het Hoofdcomité hem uitnoodigde, van zijn hand een Gedenkboek verscheen, waarvan de opbrengst strekte ten voordeele van de oprichting van een monument ter eere der op Atjeh gevallen militairen
Ds. Perk was te Breda, eveneens als te Dordt, bestuurslid van het depart. der Maatschappij tot Nut van 't Algemeen. Ook te Amsterdam vervulde hij vele bestuursfunctiën. Hij was drie jaren president der Vereeniging tot veredeling van het volksvermaak, later eere-president en als zoodanig ook vele jaren werkzaam bij de door de ‘Damesvereeniging’ aldaar georganiseerde St.-Nicolaasfeesten in het Paleis voor Volksvlijt, en in de commissie voor de in gemeenschap met de Maatschappij voor den werkenden stand georganiseerde kunstavonden en voordrachten voor het volk. Voorts was hij medestichter der Vereeniging ‘Floralia’ en bewerkte door woord en geschrift de uitbreiding der Floralia-beweging in het geheele land. In 1878 ontwierp hij de eerste Tentoonstelling van voorwerpen van kunst en vlijt, door den werkman in vrijen tijd vervaardigd, werd president der commissie tot uitzending van werklieden naar de Parijsche wereld-tentoonstelling in 1878, eerst afhankelijk van het Nut, later als zelfstandig lichaam.
Van 1880-81 was hij algemeen voorzitter der Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, voorzitter der Holl. Maatsch. van Fraaie Kunsten en Wetenschappen (afd. Amsterdam), president der afd. Amsterdam en algemeen secretaris van het ‘Tooneelverbond’. De Vereeniging tot verbetering van het lot der blinden in Nederland hielp hij in 1876 mede oprichten, en was vele jaren haar voorzitter. Van 1853 af was hij pen-ningmeester der Noordhollandsche vereeniging ‘Het witte kruis’, en als gedelegeerde, met Mr. J Wertheim en Dr. A. Kuyper van het Comité voor de Transvaalsche zaken, legde hij met de gedelegeerden van het Utrechtsche Comité de grondslagen van de Nederlandsch-Zuid-Afrikaansche Vereeniging.
Bij de te Amsterdam gevierde citadelfeesten in 1882, was Ds. Perk vice-president der feest-commissie en feestredenaar. Bij die gelegenheid gaf hij uit: Het laatste bedrijf. De citadelfeesten te Amsterdam. De uitgave geschiedde op kosten van het Departement van Oorlog.
Hij bekleedde sedert 1887 het voorzitterschap van de Algemeene Synode der Nederl. Hervormde Kerk en voorts nog bestuursfuncties in de afdeeling Amsterdam der Maatschappij van Weldadigheid, der Gustaaf-Adolfvereeniging, van den Anti-dienstvervangingsbond enz. Bovendien schreef hij een aantal werken o.a. over zijn reizen, over geschiedenis, literatuur, enz. o.a. Beknopte Geschiedenis van het Protestantisme. een huis- en handboek, met voorrede van prof. B. ter Haar (1860); Uit Opper-Italië, schetsen, ontmoetingen, indrukken. Met pl. (1864); Een Réunie en een uitvaart. Gedenkboek der te Breda gehouden vijftigjarige Samenkomst van de Vereeniging Het Metalen Kruis enz. (Breda 1871); Strijders, toe-