[Nerée, Richard Jean de]
NERÉE (Richard Jean de), (Richardus Janus), Nereus (Neraeus) geb. te Caen in Frankrijk vóór 17 Sept. 1579. Hij verlaat Frankrijk, komt naar Nederland en vestigt zich te Leiden, alwaar hij 17 Sept. 1601 als theol. stud. wordt ingeschreven en als zoodanig trouwde met Anna (van) Wijnhof(fs) (dochter van Herman en Anna Bise) op 23 Aug. 1604. Hij werd Prins Maurits' veldprediker (1611-1623) toen hij ‘proposant’ na oplegging der handen door de Synode van Leiden de bediening kreeg 19 Maart 1611 van ‘Ministre de la parole de Dieu’ bij het regiment de Chàtillon, de door den koning van Frankrijk tot hulp der Staten gezonden troepen onder bevel van Caspar de Coligny heer van Chàtillon (zoon van den admiraal), en waarvan chef was de Graaf Durfort d'Antièges, een familielid. Toen hij in 1623 na opdracht der Synode van Dordrecht de ‘acten’ in het fransch vertaald had, vond hij na afloop van dit werk zijn plaats bij de troepen door een ander ingenomen zeer tegen zijn zin, bleef daarna Waalsch predikant te Leiden, waar hij woonde op het Rapenburg in de ‘Zwarte Leeuw’ bij de academie, en waar hij in Maart 1628 overleed en 16 Maart d.a.v. begraven werd in de St. Pancraskerk aldaar. Zijn naam komt herhaaldelijk voor in de acten der Waalsche Synoden, 1609-1627. Hij vertaalde gelijk gezegd de acten der Synode van Dordrecht, waarvan de titel luidt: ‘Actes du Synode national, tenu à Dordrecht l'an 1618 en 1619; ensemble les jugements tant des Théologiens estrangers, que de eeux des Provinces Unies des Païs-Bas, sur les points de doctrine y
débattus et contreversés. Mis en Français par R.J. de Nerée Leyden 1624, 40.’ gedrukt bij I. Elsevier, waarvan deel I aan de Staten-Generaal, deel II aan Prins Maurits, deel III aan Caspar de Coligny is opgedragen.
‘L' Inventaire’ (General des Inconvenients etc.) naar aanleiding van welk geschrift hij opmerkingen kreeg van de Synode (Acta. April 1610, no. 20) is ook van zijn hand, terwijl hij verder dichtte Avant-panegyrie ou Trophees rares de son Excellence Monseigneur le Prince d'Orange, een gedicht ter eere van prins Maurits in 133 versen, gedrukt te Leiden bij Bartholomée à Bildt Libraire 1619. De Koninklijke Bibliotheek bezit hiervan een ‘verlucht’ exemplaar.
Hij had bij zijn vrouw verscheidene kinderen en is de stamvader geworden van het nog in Nederland, Duitschland en Oostenrijk bloeiende geslacht van zijn naam, dat oorspronkelijk van Florence over Frankrijk als Hugenoot naar Nederland kwam. Op het gemeente-archief te Leiden berusten een 40-tal notarisprotocollen met allerlei bijzonderheden van zijn leven. Een portret van hem en een dito van zijn vrouw hangen, met andere schilderijen van eenige adscendenten, aan het hoofd der na hen gekomen generatiën op den huize Babberich bij Zevenaar. Van zijn familie bestaan in manuscript en in druk verschillende geslachtslijsten.
de Nerée