Oegeklooster bij Bolsward, eigendom van Oldeklooster en verhuurd aan de zusters Franciscanessen, werd door de Bolswarders in brand gestoken, 1495.
Bij de plechtige ontvangst van hertog Albrecht van Saksen en diens zoon Hendrik te Harlingen, 19 Juli 1499, en bij de huldiging te Franeker, was de abt Petrus Wiarda een der vier gevolmachtigden van Westergoo. Voordat de Hertog Friesland verliet, 27 Oct. 1499, richtte hij het Hof van Friesland op en benoemde zijn biechtvader Petrus Poppingawier, abt van Bloemkamp, tot raadslid. Reeds het volgend jaar werd de abt van Bloemkamp vervangen door den Vetkoopersgezinden Norbertijner abt van Lidlum, want hertog Hendrik volgde de politiek van zijn vader niet. 29 April 1500 hielden de ontevreden Friezen eene vergadering in Oldeklooster en besloten den hertog met geweld uit Friesland te verdrijven en hem in Franeker te belegeren. Abt Petrus vond men onder de afgevaardigden der Friezen, die naar Philips, hertog van Bourgondië, gestuurd werden, om door zijne hulp van den druk der Saksers bevrijd te worden.
Door paus Alexander VI werd Petrus, abt van Bloemkamp, met den deken van St. Marie en den officiaal van Utrecht, gelast onderzoek en uitspraak te doen over de twistzaak in de Benedictijnerabdij St. Odulfus te Stavoren waar abt Jacobus en Reinerus Vogelsanck (zie kol. 1394) elkander de abdij betwistten.
Na een bestuur van 15 jaar overleed abt Petrus Wiarda oud 49 jaar en werd in de kapittelzaal in het graf van abt Ulboldus begraven.
Zie: Schoengen, De Kroniek van Bloemkamp in Archief Aartsb. Utrecht XXIX, 185-187, en de talrijk aldaar aangeh. schrijvers; Dicks, Die Abtei Camp (Kempen 1913) 413; Brom, Archiv. in Italie, I, 1832.
Fruytier