[Vredewolt, Johan of Jan]
VREDEWOLT (Johan of Jan), Fredewolt, werd geboren uit een verboden omgang van eene aanzienlijke dame uit Groningen met zijn gelijknamigen vader, een oostfriesch geestelijke, pastoor te Emden.
In Groningen woonde meestal ook de zoon, die evenals zijn vader gepromoveerd was en pastoor te Bedum werd (1475). Hendrik van Schwartzenburg, bisschop van Munster, met wien hij door ‘mannichvoldige ongehorsamheyt ende excesse’ in strijd was geraakt, deed hem op arglistige wijze gevangennemen. Doch twee jaar later wisten de Groningers, geërgerd over de handelwijze, hun stadgenoot aangedaan, hem vrij te krijgen, tegen betaling van een zwaar losgeld. Al was hij nog tot 1505 pastoor te Bedum, meestal toefde hij sinds in Groningen.
Daar deed hij in laatstgenoemd jaar, toen de stad door hare vijanden in het nauw was gebracht, van zich spreken, doordat hij het volk wist te doen gelooven, dat hij een goeden vrede kon bewerken. Hoewel hij bij de aanzienlijken, ook om zijne oostfriesche afkomst, verdacht was, wist hij het zoover te brengen, dat hij door den pas ingestelden, uit 16 leden bestaanden krijgsraad ter onderhandeling naar de saksische aanvoerders Veit en Grombach, te Aduard, gezonden werd; hij moest evenwel voorgeven, dat hij uit eigen beweging gekomen was. De Saksers gaven hem hunne voorwaarden mee, doch hij weigerde