herkenning der ziekteverschijnselen sprake kon zijn. Het is zeker te betreuren, dat het hem niet gegeven is geweest langeren tijd op deze wijze werkzaam te zijn en daardoor meer bij te dragen tot den roem der leidsche hoogeschool en den vooruitgang der wetenschap nog meer te bevorderen, dan hij reeds door zijne veelomvattende kennis en uitgebreide ervaring gedaan heeft. Slechts gedurende twee jaar vervulde hij zijn ambt, toen hij werd aangetast door exanthematische typhus en daaraan overleed. In het Leidsch Dagblad van 22 en in de Leidsche Courant van 23 Maart 1864 komt een bericht voor over de begrafenis en de hulde gebracht aan zijne nagedachtenis, terwijl in de Leidsche Courant van 28 Oct. 1864 een verslag is opgenomen van de plechtigheid, die den vorigen dag had plaats gehad en waarmede op zijn graf een gedenkteeken onthuld werd, waarop door eene zinnebeeldige voorstelling de verdiensten gehuldigd werden van den man, die door zijn vrienden en leerlingen in hooge mate geëerd werd.
Talrijk zijn de geschriften, die hij heeft nagelaten en die zijn opgenomen in de Geneeskundige Courant, waarvan hij van af 1850 mederedacteur was; het Nederl. Weekblad voor Geneeskundigen, dat hem tot oprichter en mede-redacteur had; het Tijds. d. Nederl. Maats. t. bevord. d. Geneeskunst, waaraan hij als lid van de commissie van redactie verbonden was; en het uit samensmelting dezer beide laatste ontstane Nederl. Tijds. v. Geneeskunde, aan welker redactie hij ook een zeer werkzaam deel nam. Eene volledige lijst der oorspronkelijke stukken in deze tijdschriften verschenen, is toegevoegd aan het Levensbericht van Bergman. Bovendien komen er in die tijdschriften nog een groot aantal referaten over verschillende artikelen, verschenen in andere periodieken, vóór. Al deze bijdragen betreffen in hoofdzaak onderwerpen op het gebied der pathologische anatomie, als daar zijn, kanker, acute tuberculosis en den tuberkel, en colloid-gezwellen, maar ook zulke behoorende tot de physische diagnostiek, nam.: het tympanitische geluid, de percussie-stellingen van Auerbrugger en Corson, en de consonanceleer van Skoda.
Afzonderlijk uitgegeven werden: Rokitanky's Handboek der byzondere ziektekundige ontleedkunde, uit het Duitsch vert. begonnen door J. Moleschott, voltooid door J.M.S. met medew. v. G.E. Voorhelm Schneevoogt (Amst. 1849); C. Wedls, Handboek der pathologische histologie met aanm. voorz. en vert. door J.M.S. en J. Zeeman (Amst. 1854); J. van Geuns en J.M. Schrant, Over buitenbaarmoederlijke zwangerschap en lithopaediumvorming met 7 pl. (Amst. 1855); Uit de nagelaten geschriften van J.M. Schrant (door Herklotsen J. Zeeman, Amst. 1865); Het microscoop en de praktische geneeskunde, in Gids 1849, I, 504.
Zijn portret, door een onbekende geschilderd, is in de leidsche Senaatskamer. Het is gelithographeerd door J.P. Berghaus en door C.C.A. Last.
Zie ook over hem Ned. Tijds. v. Geneesk. 1864, 255; Kathol. Ill. II, 267; Geneesk. Jaarb. 1865, 267; en J.C.G. Evers, Redevoering ter aanvaarding van het hoogleeraars-ambt, 23 Sept. 1864; J.T. Bergman in Levensber. Letterk. 1864, 367.
Simon Thomas