[Ludeman, Johan Christophorus]
LUDEMAN (Johan Christophorus), geb. te Haarburg bij Hamburg 24 Aug. 1683, overl. te Amsterdam 22 Maart 1757.
Te Jena in de theologie studeerende, leerde hij de geschriften van Paracelsus kennen en door zijn vriend Matthei in de grondbeginselen van de urologie ingewijd, ging hij over tot de studie der geneeskunde. Hij vestigde zich eerst te Hamburg en later te Amsterdam. Eerst 5 Maart 1718 promoveerde hij te Harderwijk op een dissertatie getiteld: Genees- en wijsgerige inwijdingstwistreden over zevenderlei soorten van waterzuchtige ziektens (Amsterdam bij Johannes van Septeren 1728). Ludeman stelde zijn diagnoses door den horoscoop te trekken, daarbij alleen gebruikmakende van den datum, het uur van geboorte en de voornamen van zijn patienten. Ook als uroscopist bezat hij een groote vermaardheid, zoodat tal van hooggeplaatste personen, o.a. de latere paus Clemens XIII, hem kwamen consulteeren.
Veel geld verdienende, gaf hij ook gemakkelijk en schonk hij de Salsburgsche emigranten te Groede een som van 10.000 gulden. Op medisch gebied is van hem, behalve zijne dissertatie nog bekend: Burger Huysschat of heylzaame waarnemingen wegens de nuttigheid, kragt en werking der specerijen etc. ('s Gravenhage 1760 8o.); Konstkabinet van verborgendheden der natuur. Met groote moeite en vlijt bijeengesameld door J.C. Ludeman (Amsterdam, 2e druk 1770).
Op astrologisch gebied staan op zijn naam: Spiegel der waereld (Rotterdam 1760); Secrete bijvoegsels of noodige sleutel voor de 12 brieven aan meester Franciscus (den Haag 1769); Triumphzaal van Astrologische voorzeggingen (znd. uitg. of jrt.) (geschreven door F.L. Kersteman); Sleutel op de Triumphzaal (znd. plaats, 1788); Nagelaten brieven, waarin zijn portret (znd. jrt.); De goudmijn van doctor Ludeman (door F.L. Kersteman) Kroonwerk of laatste Eeuwbazuin; Staatspen; De Hekkesluiter of Vrolijke missive van meester Franciscus aan zijn landgenoot (1792); De Zandlooper van Ludeman (den Haag 1799); Nieuwstijding uit de andere waereld (1768); Kabinet en geluksrad van veele geheime konsten (Amsterdam 1743); Echte sterrevoorzegkundige brieven van den waereldberoemden astrologist J.C. Ludeman (1789); Astrologisch testament of de beste waereld (1775); De Herderstaf, gebruikt tegen de stad Haarburg (1727).
Er bestaat van hem een door een onbekende gegraveerd portret. Een portret is gelithographeerd door C.C.A. Last.
Zie over hem: Gedenkwaardige Levensbeschrijving (door Kersteman); A.D. Schinkel,