[Salm, Rijngraaf Frederik Magnus]
SALM (Rijngraaf Frederik Magnus, prins van), bekend krijgsoverste en ruiteraanvoerder van de republiek der Vereenigde Nederlanden uit de 17de eeuw, overl. 25 Jan. 1673 te Maastricht. Hij werd in 1607 geb. uit het huwelijk van Friedrich I met Amelia van Erbach. Zijne grootmoeder van moederszijde was gravin Anna van Solms; door haar en door zijne tante Anna van Salm, weduwe van François de Coligny, was hij verwant met het huis van Oranje. Op jeugdigen leeftijd trad hij in staatschen krijgsdienst; hij mocht zich voortdurend in de gunst van de Oranjes verheugen. 10 Mei 1635 huwde hij te Rueb bij Parijs met Margaretha de Thesart, eene nicht van den kardinaal de Richelieu. 4 Nov. 1641 werd hij aangesteld tot commandant van de cavalerie der Staten. In Aug. 1642 volgde zijne benoeming tot gouverneur van Sluis. 9 Nov. 1648 werd hij benoemd tot gouverneur van Maastricht. Hij weigerde den eed van getrouwheid af te leggen aan den bisschop van Luik, waartoe hij verplicht was volgens het verdrag van Antwerpen van 31 Mei 1576; 7 Juni 1652 ging hij daar echter toe over. Gedurende zijn bestuur werkte hij krachtig mede om de vestingwerken te doen uitbreiden en te verbeteren. 20 Oct. 1657 werd hij benoemd tot commandant van eene expeditie in het Munstersche. 28 Juli 1665 werd hij benoemd tot generaal van de cavalerie van het leger, dat gecommandeerd werd door Johan Maurits van Nassau, hetwelk moest oprukken tegen Bernhard van Galen, bisschop van Munster. 17 Jan. 1668 werd hij luitenant-generaal van de geheele staatsche cavalerie; 21 April 1668 was hij aangewezen als commandant van de cavalerie van het leger van den veldmaarschalk Paul Wirtz, omtrent Bergen-op-Zoom gelegen. In den laatsten tijd van zijn gouverneurschap werden vele maatregelen genomen om
Maastricht in staat van tegenweer te brengen tegen eventueele aanvallen der fransche legers, die werkelijk in Mei 1672 de stad insloten onder Chamilly en Duras, totdat zij in Nov. door Willem III ontzet werd. 28 Jan. 1673 werd hij begraven in de Jezuïetenkerk (toenmaals in het bezit van de fransche gemeente) te Maastricht.
Zie: Cronijk der stad Maestricht in Annales de la Société d' Histoire et d' Archéologie de Maestricht I; Collette, Beschrijving van Maestricht St. Pieter, Vroenhoven, enz. III, 947 (Rijksarchief in Limburg); L. van de Leur, Het beleg van Maastricht in 1673 in Publications de Limbourg XLV; Familiearchief van den Vorst Zu Salm-Salm, wonende te Anholt (Pruisen).
Dyserinck