[Noordt, Anthoni van]
NOORDT (Anthoni van), begraven in de Zuiderkerk te Amsterdam 23 Maart 1675, toen hij woonde in de Bloedstraat (Tijdschr. Muziekgesch. II (1887) 221), waarschijnlijk een broeder van Jacob van Noordt (die volgt), was organist van de Nieuwe Zijds Kapel te Amsterdam van 1638 tot 1664, in welk jaar hij in gelijke betrekking overging naar de Nieuwe kerk aldaar. 23 November 1673 werd hij met behoud van zijn tractement emeritus verklaard. In 1666 was hij mede-keurmeester van het Nieuwe-kerksorgel (Hess, Dispositien 8). 9 Dec. 1659 werd hem octrooi voor 15 jaar verleend door de Staten van Holland en West-Friesland op zijn Tabulatuur-boeck van psalmen en fantasyen, dat door hem opgedragen aan burgemeesteren van Amsterdam in hetzelfde jaar 1659 het licht zag bij Willem van Beaumont te Amsterdam. Naar het eenig bekende exemplaar in de Koninklijke bibliotheek te Berlijn werd hiervan in 1896 een critisch-wetenschappelijke herdruk gegeven door dr. Max Seiffert in de werken der Vereeniging voor Noord-Nederlands muziek-geschiedenis (uitgave XIX met verkleind facsimile van titel en een bladzijde), nadat vroeger reeds door Ritter (Zur Geschichte des Orgelspiels II nr. 35) en door Eitner (Monatshefte für Musikgeschichte 1882, 164; 1885, 75) enkele fantasieën gepubliceerd waren geweest. De beteekenis van zijn Tabulatuur-boeck, dat, m.i. ten onrechte, sedert wel voor clavecimbel-muziek en niet voor orgelmuziek gehouden is, licht dr. Seiffert uitvoerig toe in Tijdschr. muziekgesch. V (1897) 85 vlg. Uitwendig is het Tabulatuur-boeck belangrijk als, voor zoover bekend, de eerste nederlandsche muziekdruk getrokken van, hier koperen, platen en niet
van zetsel, zooals gebruikelijk was. Het is trouwens, wat daaruit onmiddellijk volgt, de eerste meerstemmige muziek, die hier te lande niet in stemmen of stemboeken werd uitgegeven. Evenals bij zijn broeder(?) Jacob wordt zijn naam ook wel gespeld Van Oordt.
Zie behalve de aangehaalde literatuur nog: Bouwsteenen reg.; Amsterdam in de zeventiende eeuw: Muziekleven 36, 75, 78, 89.
Enschedé