[Koc, Roelof]
KOC (Roelof), ook Cock, als. zoon van den burchtheer van Yzendoorn in Gelderland aldaar geboren, komt meestal voor als Koc van Ysendoren, ook als van Ysendoren of van Ysenderen alleen, met den gelatiniseerden voornaam Rodolphus, overl. in Maart 1410. In 1356 verkreeg hij door afstand van zijn broeder Walterus de Ysenderen een prebende in het kapittel ten Dom van Utrecht. Een pauselijke bul van 1371, waarbij hem een dignitas, personatus seu officium in genoemd kapittel gereserveerd werd, noemt hem Koc de Ysserderen. Proost van het kapittel van St. Pieter geworden, legde hij 27 Juli 1376 als zoodanig den eed af. Reeds spoedig daarna zag hij zich wegens niet behoorlijke uitkeering van de gewone maandelijksche uitdeelingen aan de leden van het kapittel in groote moeilijkheden daarmede gewikkeld. De strijd liep zoo hoog, dat hij 3 Sept. 1379 in het beheer der proosdijgoederen geschorst werd en, toen zelfs nu de prelaat het hoofd niet in den schoot legde, 15 Nov. daaraanvolgende zelfs als proost. Nog bleef hij onwillig en 7 Jan. 1380 volgde daarop zijn excommunicatie door het kapittel. Het geschil eindigde daarop door een scheidsrechterlijke uitspraak van den bisschop, den deken van Oudmunster en Gerardus Vrenke, kanunnik van St. Marie. Deze uitspraak wees voorloopig de administratie der proosdijgoederen toe aan het kapittel. In 1389 bracht bisschop Floris van Wevelichoven in deze regeling eenige wijziging uithoofde van de moeite en de uitgaven door den proost gedaan tot terugverkrijging der proosdijgoederen. Hij was bovendien vicaris-generaal van bisschop Floris. In 1392 voerde hij te Rome met zekeren Alfardus de A een proces over een prebende in het kapittel van St. Pieter. Waarschijnlijk is het deze
proost, die in 1378 als Rodulphus de Ysendorn aan de universiteit te Orleans was. Een andere Rodolfus de Ysendoren werd 19 Maart 1429 te Rostock als student ingeschreven.
Zie: S. Muller Fz., Catalogus v.h. archief v.h. kap. v. St. Pieter, 84-86; dezelfde, Regesten v.h. kap. v. St. Pieter, register; G. Brom, Bullarium Trajectense no. 1945; dezelfde, Archivalia in Italië I, no. 1491; Archief Aartsb. Utrecht I, 170; XXIV, 208; K. Höhlbaum, Mittheil. a.d. Stadtarchiv von Köln XVII, 128; Versl. en Meded. O. Vad. R. I, 473; J.G.C. Joosting, Bronnen v.d. gesch. der kerkel. rechtspraak (O. Vad. Rbr. II: 14) 429 v.v.; W. Brock (Hs. Rijksarchief Utrecht D. 1355).
van Kuyk