flet geschreven te hebben om de protestantsche vorsten van Duitschland tot eenheid te vermanen en tegen de listige politiek van den paus te waarschuwen. Van 1585 af treedt hij op als schrijver en uitgever van pamfletten, en als geschiedschrijver. Zijne pamfletten zijn van tweeërlei aard, deels waarschuwingen tegen de pauselijke en de spaansche politiek, deels eenvoudige nieuwsberichten. Zijn geschiedschrijving had voornamelijk ten doel, de oude hollandsche kroniek voort te zetten door uit de tallooze gelijktijdige nieuwsberichten een samenhangend geheel te maken. Reeds in 1585 verscheen de kroniek met het vervolg, maar eerst in 1590 kwam eene goede bijgewerkte uitgaaf die Ellerts naam draagt. Het vervolg is gesplitst in twee deelen, de geschiedenis tot op het uitbreken van den opstand, uit een aantal kronieken en historiewerken gecompileerd, en de Historie, d.i. de geschiedenis van den opstand tegen Spanje, uit de gelijktijdige berichten samengesteld. Van deze Historie verscheen in 1591 een afzonderlijke octavo-uitgaaf. De vele drukken, ook nog in de 17e eeuw, bewijzen dat het boek zeer veel gelezen werd.
In 1586 was de schrijver door Leycester tot notaris benoemd, in 1594 begon hij bij al zijne werkzaamheden ook eene drukkerij, waar een groote foliant, eene vertaling van de Paraphrasis van Erasmus op het Nieuwe Testament, gedrukt werd, en waarschijnlijk eene reeks nieuwsberichten. Deze drukkerij schijnt daarna overgenomen te zijn door een der gezellen, Peeter Gevaerts, die later een aantal nieuwsberichten uitgaf, en ook de latere pamfletten van Ellert de Veer drukte. Van deze laatste verdient nog vermelding de Tsamenspreeckinghe vant recht der Coninghen van Buchananus, met het oog op de nederlandsche gebeurtenissen door Ellert vertaald (1598) en een Blaffert, tot opweckinge aller princen van Europa op rijm, in 1599 uitgegeven om alweer tot eenheid te vermanen en tegen Spanje en den paus te waarschuwen.
In hetzelfde jaar stierf Ellert, hij liet twee zoons en eene dochter na, maar geen vermogen. Van de zoons is de oudste Albert (zie hiervoor). De tweede zoon Gerrit is de bekende zeevaarder.
Van Ellerts werken zijn behalve de Historie ook de Tsamenspreeckinghe en de Paraphrasis van Erasmus in de 17e eeuw herdrukt, de laatste zelfs verscheidene malen.
Zie: C.P. Burger Jr., De Amsterdamsche boekdrukkers en uitgevers in de 16e eeuw III, 227-280.
Burger