dat hij zocht te verkrijgen. Alleen van het verleenen eener toelage kwam voorloopig niets, omdat het gouvernement den eisch van ‘agreatie’ niet wilde prijsgeven. Op 1 Oct. 1818 kreeg de hoogbejaarde aartspriester in Joannes van Banning een medehelper met het recht van opvolging. Nog ééne gewichtige zaak heeft hij daarna kunnen volbrengen. Meermalen was er in den franschen tijd door hem geklaagd over den armelijken toestand, waarin het seminarie te Warmond, oorspronkelijk een fransche kostschool, zich bevond. Nu de welvaart allengs terugkeerde besloot hij in 1821 een passend huis voor de opleiding zijner geestelijkheid te bouwen. Wel was bij het leggen der fundamenten slechts het derde van de benoodigde som, ƒ 40.000, bijeen, doch een beroep op de offervaardigheid der geloovigen bleef niet onbeantwoord; in zijn vastenbrief van 1822 kon Cr. melden, dat de nieuwe kweekschool gereed was. Nog heden maakt deze bouw de kern uit van het seminarie. Bij zijn dood, die twee jaren later volgde, herdacht hij nog de stichting, welke hem steeds zoo na aan het hart gelegen had; al zijne boeken vermaakte hij aan hare bibliotheek.
De volgende boeken en brochures zijn door Cr. geschreven: Rechtmatigheid van het formulier van Alexander VII en van de bulle Unigenitus, aangewezen in verscheiden brieven door J.C.R. Pr. (Amst. 1783); Katechismus of christelijke leering voor de Katholieke jeugd (Amst. 1797); Meditationes ad usum sacerdotum et clericorum (Amst. 1860); De weg des hemels; meditatiën over de eeuwige waarheden door B. Leonardus a Porto Mauritio, vertaald uit het Italiaansch (Amst. 1804); Waarschuwing aan de R.C. tegen eene Verhandeling over de plichten omtrent hen, die van ons in godsdienstige denkwijze verschillen (Leiden 1811); Overwegingen van het lijden van J. Christus, bijeenverzameld door J. Brinkman (Amst. 1860); De eeuwige zaligheid overwogen, opnteuw bewerkt door J.A.v.d. Akker (Amst. 1863).
Zijn portret is gegraveerd door J.W. Caspari naar een teekening van H.W. Caspari.
Zie: Handboekje voor de zaken van R.K. Eeredienst 1848, II, 12; van Ryckevorsel, Gesch. v.h.R.K. Maagdenhuis in Archief bisd. Haarlem XIX, 9; Hensen, het Eeuwfeest v.h. groot-seminarie te Warmond (1899) 12; Albers, Geschiedenis v.h. herstel der hiërarchie in de Nederlanden I (1903).
Hensen