Voorbericht
Het eerste deel van de Geïllustreerde Beschrijving van de Monumenten van Geschiedenis en Kunst in de gemeente Amsterdam behandelt de gebouwen van het voormalige Burgerweeshuis, welke thans zijn ingericht tot Historisch Museum van de stad.
Dat dit gebouw als eerste werd beschreven is het gevolg van de uitvoerige verbouwing en restauratie die in de laatste tien jaar heeft plaats gevonden. Hierdoor werd voor het eerst inzicht in de bouwkundige ontwikkeling van het complex verkregen. Ook bracht archiefonderzoek dat ten behoeve van de restauratie werd aangevat en voor deze studie werd voortgezet, talrijke gegevens over de verschillende bouwperioden aan het licht. Ondanks de vele gegevens die werden opgediept kon het archiefonderzoek niet uitputtend zijn.
Aangezien er aan de weeshuisgebouwen, die in hoofdzaak uit de 17de en 18de eeuw dateren, in de 19de eeuw veel werd veranderd en de meest ingrijpende wijziging de verbouwing tot museum was, is de historische ontwikkeling tot heden toe gevolgd, waardoor deze beschrijving mede het karakter van een restauratieverslag gekregen heeft.
De keuze van het Burgerweeshuis als eerste deel van de Geïllustreerde Beschrijving van de monumenten in Amsterdam, is binnen het totale monumentenbestand van deze stad gezien, een aanvaardbaar uitgangspunt. Er zijn slechts weinig gebouwen waarin de geschiedenis van de stad zich zozeer weerspiegelt als in dit complex. De geschiedenis is te vervolgen van het begin af, toen temidden van de woonhuiserven zich enkele gestichten vestigden, die in de late middeleeuwen uitgroeiden tot grote instellingen. Na het sluiten der kloosters werd hier het weeshuis ondergebracht dat geleidelijk het hele gebied verwierf en uitgroeide tot een van de grote verzorgingshuizen der stad. Ten slotte zien we in onze tijd ook op deze plaats de functieverandering van de binnenstad optreden.
Tevens geeft het gebouwencomplex een duidelijk beeld van de ontwikkeling van de Amsterdamse architectuur, hetgeen te meer van belang is omdat er zowel over de bouwactiviteiten van de stad als van de particulieren weinig archivalia beschikbaar zijn. Het Burgerweeshuis staat tussen deze beide groepen in en behoort tot de zeldzame gevallen waarvan archivalische gegevens met bestaande of uit afbeeldingen bekende gebouwen in verband gebracht kunnen worden.
De huizen die in de Kalverstraat en de St.-Luciensteeg aan het weeshuis grensden zijn eveneens in dit deel van de beschrijving opgenomen. Hun geschiedenis was nauw verbonden met die van het weeshuis en in het archief van deze instelling zijn veel gegevens over deze huizen bewaard gebleven. Aan de inventaris van het gebouw werd veel aandacht besteed, niet vanwege het uitzonderlijke kunsthistorische belang ervan, doch wel omdat ook hier van een aantal stukken de makers op plaats van herkomst kon worden opgespoord.
Tevens geeft de inventaris een beeld van de aankleding en inrichting van een aantal ruimten, terwijl sommige gedenkstukken enige historische informatie over het huis verschaffen.
De keuze van de afbeeldingen is zeer ruim geweest. Vrijwel alle oude prenten en een groot aantal oude foto's zijn hier gereproduceerd en geven een beeld van de vroegere