Het uit 1858 daterende voormalig fabrieksgebouw van de ‘Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Gouden en Zilveren Waren’, beter bekend als de firma Van Kempen en Begeer, is gelegen aan de noordelijke zijde van het dorp Voorschoten. Van het fabrieksgebouw resteert alleen de gevel in eclectischclassicistische trant. Deze gevel is meer verwant aan paleis- of landhuisbouw dan aan fabrieksarchitectuur en afgestemd op de sfeer van het omringende landschap, dat een afgescheiden gedeelte vormt van de aangrenzende buitenplaats Berbice. Aan de Leidseweg staat een ijzeren toegangshek in art nouveau-vormen.
Beschrijving van het toegangshek
Dit toegangshek vormt een der fraaiste voorbeelden uit de periode van de Nederlandse art nouveau. Het hek werd vervaardigd bij de firma F.W. Braat te Delft en ontworpen door J.J. Warnaar, die tot 1928 bij de zilverfabriek werkzaam was als ontwerper van onder meer sieraden en zilveren gebruiksvoorwerpen. Het hek bezit treffende overeenkomsten met het hek van de omstreeks 1904 daterende villa Johanna te Amsterdam, dat evenals het huis in 1968 werd gesloopt. Tijdens de tentoonstelling ‘De Nederlandse toegepaste kunst en architectuur van 1885 tot 1910’ (24 dec. 1960-24 febr. 1961), die werd gehouden in het Haags Gemeentemuseum, fungeerde het hek van Van Kempen en Begeer als entree tot de expositie.
Bij de uitvoering van het hek werd gestreefd naar een samengaan van moderne machinale technieken en artistieke vormgeving. Daarbij werd gebruik gemaakt van zowel profiel- en
[pagina 195]
[p. 195]
plaat- als band- en staafijzer. De verschillende onderdelen zijn door klinknagels en schroefbouten met elkaar verbonden. De vlakke ornamenten zijn uit plaatijzer gemaakt of plat uitgesmeed. Het toegangshek bezit twee ‘opengewerkte pijlers’, elk bestaande uit vier stijlen die in een vierkant zijn geplaatst. Tussen en op deze stijlen is symmetrisch ornament aangebracht waarin gebogen lijnen en florale motieven zijn verwerkt. De hekvleugels en de zijstukken aan weerszijden van de hekstijlen zijn eveneens voorzien van symmetrisch ornament waarin vele gebogen lijnen en florale motieven zijn opgenomen. De vierkante stijlen van de hekvleugels zijn massief. Het hek is geplaatst op een gemetselde uitwaaierende brug met hardstenen banden. Onder de hekvleugels zijn wieltjes aangebracht en in de straat een metalen rolbaan. Het hekwerk is thans wit geschilderd.