Foto Lichtbeelden Instituut Amsterdam, z.j., coll. RDMZ.
Westfries Museum (voormalig Statencollege)
Rode Steen 1, Hoorn
Situatie en geschiedenis
Het huidige Westfries Museum werd in 1631-1632 gebouwd als zetel van Gecommiteerde Raden van het Noorderkwartier, op de plaats van het 14de-eeuwse ‘Grote Stijnhuus’ van Gijsbert van Nijenrode. De rijke voorgevel, oorspronkelijk uit blauwe Naamse steen opgetrokken, werd bij een restauratie in 1908-1911 vervangen door een kopie in grauwe hardsteen. In de gevel zijn gepolychromeerde gebeeldhouwde wapens van de zeven steden van het Noorderkwartier aangebracht. Aan de rechterzijde geeft een gesmeed ijzeren hek uit 1729 toegang tot het museum. Voor het hek ligt een brede hardstenen stoep die aan de voorzijde in één lijn is geplaatst met het stoephek dat voor het Statencollege staat. Het stoephek voor het Statencollege is van dezelfde stijl en ouderdom als het toegangshek.
Beschrijving van het toegangshek
Het toegangshek vormt een der fraaiste voorbeelden onder de gesmede ijzeren hekwerken uit de 18de eeuw. Bijzonder zijn de datering en de naam van de maker (en mogelijk ook ontwerper) in het smeedwerk. Op de linker hekstijl is de naam f.ulje aangebracht en in de rechter stijl het woord fecit. Het jaartal 1729 staat boven de hekvleugels. Het hekwerk is rijk voorzien van ornament in Lodewijk XlV-stijl, met name aangebracht in de hekvleugels en de aan weerszijden daarvan geplaatste hekstijlen. De ruimte tussen de hekstijlen en de gevels is afgesloten door vast spijlenwerk dat slechts aan de onder- en bovenzijden
[pagina 176]
[p. 176]
Tekening RDMZ, P.G. Meijer, 1998.
eenvoudige symmetrische motieven bezit. Bijzonder is dat de stijlen aan weerszijden van de hekvleugels van smalle togen zijn voorzien. Boven de hekvleugels is een hoge bekroning geplaatst, opgebouwd uit symmetrisch ornament met een gekruiste lans en geweer in het midden. Het hek wordt aan beide zijden gesteund door schoren met voluten. Het ijzerwerk is zwart geschilderd, kwastjes en hekpieken zijn blauw. De lans en het geweer zijn verguld, evenals een deel van het ornament in de hekvleugels.