Het van oorsprong 13de-eeuwse kasteel Beverweerd ligt aan de rechteroever van de Kromme Rijn, temidden van een landschappelijk aangelegd park en ongeveer 1 km ten noordoosten van Werkhoven. Vanaf 1835 tot 1862 werd het kasteel in opdracht van het echtpaar Van Heeckeren-Hope, naar ontwerp van C. Kramm verbouwd tot een in neogotische stijl uitgevoerd landhuis met kasteelachtig uiterlijk. Over de tot serpentinevijver vergraven gracht werden twee ijzeren bruggen gebouwd en bij een secundaire toegang aan de noordelijke
[pagina 119]
[p. 119]
zijde van het park, werd een laag smeedijzeren hek geplaatst. Bij de nieuwe hoofdingang aan de oostelijke zijde van het park, werd aan de Beverweertseweg een monumentaal ijzeren toegangshek opgericht.
Beschrijving van het toegangshek
Het grote toegangshek van Beverweerd vormt een goed voorbeeld van een 19de-eeuws hek dat is samengesteld uit giet- en smeedwerk. De hekvleugels zijn aangebracht tussen ‘open’ hekstijlen, waarbinnen gegoten ijzeren ornamenten en gepolychromeerde wapenschilden van Van Heeckeren en Van Zuilen zijn geplaatst. De hekstijlen staan op een gietijzeren voet, op de gietijzeren afdekking van de stijlen is een smeedijzeren bekroning geplaatst. De hekvleugels bestaan uit strakke spijlenhekken met aan de bovenzijde een gebogen naamband waarin de naam beverweert staat. De aan weerszijden van de hekstijlen aangebrachte vaste spijlenhekken zijn identiek aan de hekvleugels. Aan de buitenzijden van deze vaste hekken zijn zijstukken met voluutvormen geplaatst. In het verleden stond het hek op een dam, maar door verlanding van de sloot is het benedendeel van de voluten onder het maaiveld geraakt. De stijlen waaraan deze zijstukken zijn bevestigd bezitten oude pen-en-gat-verbindingen, hetgeen wijst op hergebruik van deze smeedijzeren staven. Het hek wordt gesteund door zes schoren, die zijn uitgesmeed op de knooppunten en vastgezet in hardstenen blokken. Het thans verwaarloosde hek is zwart geschilderd, de letters zijn bronskleurig.