Het hek na restauratie en verbreding van de doorgang. Foto RDMZ, G.Th. Delemarre, 1959.
Linschoten
Noord Linschoterdijk 15, Linschoten
Situatie en geschiedenis
Westelijk van het dorp Linschoten ligt aan het riviertje de Lange Linschoten de buitenplaats Linschoten. Het huidige huis dateert van 1637 en werd in opdracht van Johan Strick gebouwd als een buitenhuis met kasteelachtige elementen. Linschoten werd een voornaam edelmanshuis. Het rijst op uit het water en ligt temidden van beboste percelen door weiden omgeven. Het huis werd in het begin van de 18de eeuw enigszins gemoderniseerd en aan het begin van de 20ste eeuw gerestaureerd.
Beschrijving van het toegangshek
Het grote toegangshek van Huis Linschoten staat in de as van het huis als afsluiting van de oprijlaan die uitkomt bij de Lange Linschoten. Het is een bijzonder voorbeeld van een vroeg 18de- eeuws toegangshek met vier bakstenen
Het hek vóór restauratie. Foto RDMZ, E.A. Canneman, ca. 1937.
[pagina 72]
[p. 72]
Tekening RDMZ, N.G. van der Leck, 1997.
pijlers. Halverwege de 20ste eeuw werd het hek, waarvan vooral de smeedijzeren hekvleugels zeer waren aangetast door corrosie, gerestaureerd en de pijlers opnieuw opgebouwd. Daarbij heeft men bovendien de doorgangsbreedte van het hek vergroot en de hekvleugels verbreed. Een vergelijking van oude foto's met de huidige toestand toont dit aan. De hekpijlers zijn opgemetseld uit een bruine handvorm steen vechtformaat en bezitten inspringende hoeken en geprofileerde hardstenen afdekkingen en plinten. Beide buitenste pijlers zijn iets lager dan de binnenste exemplaren. Op de pijlers staan gebeeldhouwde en in Lodewijk XIV-vormen uitgevoerde zandstenen vazen, met resten van een lichte okerkleurige verf. De hekvleugels zijn sober uitgevoerd. De gebogen bovenste ligger is zeer fors, de overige liggers en stijlen en het ornament in Lodewijk XI-trant in de benedenvakken zijn minder zwaar. Tussen de pijlers van het toegangshek en de buitenste pijlers zijn vaste spijlenhekken aangebracht. Ook aan weerszijden van de buitenste pijlers zijn spijlenhekken geplaatst. Een aantal van deze spijlen is vastgezet in hardstenen banden die tussen en aan weerszijden van de pijlers zijn geplaatst. Het smeedwerk is geheel zwart geschilderd.
Enkele afmetingen
Doorgangsbreedte thans ca. 335 cm (voorheen ca. 270 cm),
pijleromtrek ca. 75 × 75 cm,
inspringende hoeken ca. 10,5 × 10,5 cm,
diameter spijlen in hekvleugels ca. 3,3 cm, in de vaste vakken ca. 3 cm.