Voorwoord
Dit boek over een literair lustrum is geen losse uitgave, het zet bewust een traditie voort van inmiddels dertig jaar. Toen de redactie van het tijdschrift Merlyn in 1967, onder de titel Literair Lustrum, een overzicht van vijf jaar Nederlandse literatuur (1961-1966) liet verschijnen, noemde zij het boek ‘het begin van een courante literatuurgeschiedenis’. Nadat in 1973 een tweede deel was verschenen, waarin voor de periode 1966-1971 overzichten van proza, poëzie en essay werden gegeven, aangevuld met profielen van twintig auteurs, werd drie lustra later, in 1986, de draad opgevat met de publikatie van Het literair klimaat 1970-1985. Onder redactie van Tom van Deel, Nicolaas Matsier en Cyrille Offermans werd door een aantal auteurs, op meer of minder essayerende wijze, een beeld van diverse verschijnselen en ontwikkelingen in de Nederlandse literatuur van de tussenliggende periode geschetst.
Omdat er tussen besprekingen van nieuwe literaire publikaties en de literaire geschiedschrijving nog steeds een groot gat bestaat, dat door de essayistiek onvoldoende wordt gedicht - en het Kritisch Lexicon richt zich toch voornamelijk tot mensen in het vak - heeft de redactie van het literaire tijdschrift Raster het initiatief genomen, de traditie van een ‘courante literatuurgeschiedenis’ voort te zetten. In het verleden heeft Raster regelmatig kritische overzichten gepubliceerd, bovendien maken twee van de drie samenstellers van het eerste Literair klimaat deel uit van de Rasterredactie; de derde, Tom van Deel, is nauw betrokken geweest bij dit vervolg.
Behalve de beoogde begrenzing van vijf jaar, die door veel medewerkers is overschreden, heeft dit boek meer kenmerken met het vroegere Literair Lustrum gemeen. Doordat het boek door een tijdschriftredactie is samengesteld, deelt het ongetwijfeld een aantal uitgangspunten met Raster. Als de vraag gesteld wordt: wat gebeurt er nu eigenlijk in de Nederlandse literatuur? - met doorgaans de suggestie: waar blijft het rumoer, het spektakel oftewel de burenruzie? - dan is het antwoord dat dit boek suggereert: kijk in de eerste plaats naar wat er geschreven is, laten we het over boeken hebben. Dat is in de geest van Merlyn en Raster, vandaar dezelfde opzet als dertig jaar geleden.