Hugo von Hofmannsthal
Zich verdiepen in een boek over Hofmannsthal, stukken van zijn werk en zijn brieven herlezen, terwijl niet slechts de kaart van Europa, maar ingrijpender nog de culturele realiteit een verandering doormaakt als in geen eeuw - het is alsof men een beeld dat een onzer grote pleinen grandioos heeft versierd en beheerst, plotseling moet gaan bekijken in een oud afgelegen museum. Zo concreet was voor ons zijn gestalte gesitueerd in het stuk grond en geschiedenis, het stuk cultuur dat Oostenrijk was, het oostelijk hart van wat een vroegere vorm der europese cultuur is geweest. Het is namelijk niet waar, dat die cultuur in de laatste decennia verdween, het is niet waar dat de aardbevingen die ons continent ondergaat de definitieve verwoesting betekenen van deze cultuur.
Maar laten wij hier ons voorlopig bepalen tot de duitse poëzie: ook zij vertoont trouwens, reeds vóor het nationaal-socialisme, in de sterkste vertegenwoordigers van het expressionisme, een verandering, die tevens een voortzetting was: Trakl, Benn, Heym - ziedaar de drie dichters, die ten dele zelfs nog vóor-expressionistisch, de schakel vormen tussen het grandiose triumviraat Rilke, Hofmannsthal, George en het heden. Het merkwaardige der zes genoemde figuren is tevens dat zij in dien zeer specialen zin duits zijn, die Nietzsche aangaf met zijn adagium: ‘Deutsch sein heisst sich entdeutschen’ - en zonder deze uitspraak van toepassing te achten op álle duitse dichters van werkelijk formaat, is het tekenend dat de zes mannen die ik genoemd heb, tegelijk toppunt en schakel der duitse cultuur, stuk voor stuk mengvormen zijn. Niet alleen biologisch - omdat er natuurlijk geen éen raszuiver mens ter wereld bestaat - maar vooral cultureel: Trakl is ondenkbaar zonder Italië, Benn zonder Griekenland, Heym zonder Frankrijk, Rilke zonder Frankrijk, Italië, Spanje en Rusland, George zonder Italië, Griekenland en Frankrijk, Hofmannsthal zonder Italië, Frankrijk en Engeland. Merkwaardig is verder, vooral in figuren als Trakl, Rilke en Hofmannsthal, de invloed van een zo kenmerkend europees verschijnsel als de Barok, de italiaanse, de beierse, de praagse, de Theresiaanse Barok.
Hofmannsthal is van het eerste drietal van nature het meest europees. Ik wil niet beweren dat alleen daaraan het cultureel-politieke programma dat hij in den oorlog op dit europese beginsel heeft opgebouwd - terwijl hij tegelijk nationaler, duitser