Voorwoord
Evenals de eerder door de uitgeverij Corrie Zelen onder de titel Minnerij, Misdaad, Magie gepubliceerde bloemlezing uit mijn in de rubriek ‘Maastricht van toen’ in het dagblad De Limburger verschenen artikelen, bevat deze nieuwe bundel een aantal verhalen hieruit. Enige hiervan werden aan de hand van inmiddels nieuw ontdekte gegevens gewijzigd en aangevuld. De verhalen hebben ditmaal niet alleen betrekking op Maastricht. Ook het prins-bisdom Luik, dat in 1980 zijn 1000-jarig bestaan viert, speelt hierin een grote rol.
Uit tot nu toe vrijwel onbekende gegevens heb ik getracht een beeld te geven van het dagelijkse leven in vroeger eeuwen. Het Rijksarchief, het Stadsarchief en de Stadsbibliotheek waren, ook nu weer voor mij een ware ‘Fundgrube’. Voor degene die tijd en moeite niet schuwt is er nog heel wat interessants te vinden in de archieven van het Brabantse en het Luikse hooggerecht. De getuigenverhoren, die men in de criminele dossiers van deze gerechten vermeld vindt, geven vaak een uitvoerige beschrijving der gebeurtenissen. Men krijgt hieruit ook een kijkje in de toenmalige herbergen, ziekenhuizen, zinnelozengestichten, bordelen, enz.
Buitenlandse bezoekers uit de 17e, 18e en 19e eeuw vertellen over hun visie op Maastricht en de hier beleefde avonturen. Uit dagboeken en brieven leren wij het gezelschaps- en theaterleven uit de 18e eeuw kennen. Ooggetuigen beschrijven oorlogsgebeurtenissen, als de bloedige slag bij Laaffelt en de belegeringen van Maastricht in 1748 en 1792.
In andere verhalen leest men over een gehangen en later weer in ere herstelde spion, over een avontuurlijke vrouwelijke dragonder-officier, over opzienbarende moorden, zelfmoorden en duels, over het nachtleven in de toenmalige rosse buurt, enz.
In een merkwaardig in 1724 te Venetië gedrukt boekje vond ik een beschrijving van de avonturen van twee leden van de bende van Cartouche, die in Maastricht werden terecht-