Zie ook-verwijzingen: aan het einde van of in de lemmata wordt verwezen naar lemmata waar extra informatie over het betreffende onderwerp of de desbetreffende persoon te vinden is.
Bij veelvuldig voorkomende personen (bijv. Thorbecke) of zaken (bijv. het Cultuurstelsel) is alleen een verwijzing opgenomen wanneer de informatie bij de desbetreffende lemmata nuttig kan zijn voor het begrip van het lemma waarin de verwijzing geplaatst is. Ook bij de namen van de correspondenten is aldus gewerkt.
Daarnaast zijn ook kruisverwijzingen aangebracht bij die lemmata die zaken of personen bevatten die een eigen lemma hebben of elders toegelicht worden.
Ook binnen citaten kunnen verwijzingen zijn aangebracht. In tegenstelling tot de andere toevoegingen van de redactie, zijn deze verwijzingen niet tussen de gebruikelijke vierkante haken geplaatst.
Er is voorts een aantal verzamellemmata opgenomen, bijv. bloemlezingen, congressen, gouverneurs-generaal, hotels, ministeries, uitgevers, volledige werken. Dit zijn lijsten van namen of onderwerpen met zie-verwijzingen (bijv. gouverneurs-generaal), ofwel lemmata waarin de informatie ondergebracht en apart genummerd is (bijv. hotel 1-9). Naar deze laatste groep zijn steeds vanaf andere plaatsen zie-verwijzingen aangebracht. Bijv.: bij Het Poolsche Koffiehuis wordt verwezen naar hotel 6.
In het geval van pseudoniemen waarbij de auteursnaam bekend is, heeft de meest bekende naam een lemma gekregen, waarin alle informatie over de auteur is opgenomen. De andere na(a)m(en) heeft (hebben) een eigen ingang met een zie-verwijzing.
Wanneer Multatuli een boektitel zonder auteursnaam noemt, heeft deze titel een ingang gekregen, eventueel met een zie-verwijzing naar de auteursnaam. Bij vermelding van beide, is de informatie meestal bij de auteursnaam opgenomen.
Om het aantal verwijzingen bij personen (bijv. Jacob van Lennep) te beperken, is een namenregister toegevoegd. Hierin staan alle in de encyclopedie voorkomende werkelijk bestaande personen. Wanneer een persoon een eigen lemma heeft, is de plaats hiervan aangegeven met een vetgedrukt paginanummer.
De alfabetisering volgt de alfabetisering van de encyclopedie: namen zijn opgenomen onder de achternaam en daarbinnen op eerste (en volgende) voornamen of initialen. Uitzonderingen hierop zijn de dynastieke staatshoofden, die bij hun voornaam zijn opgenomen, de heiligen, die bij Sint zijn opgenomen en Multatuli's kinderen Edu(ard) en Nonnie en pleegzoon Wouter, die bij hun voornamen zijn vermeld. Multatuli zelf ontbreekt (uiteraard) in het register.
Titels en zaken zijn bij het eerste woord opgenomen, waarbij lidwoorden genegeerd worden. De Nederlandsche Spectator staat dus bij de n.
Tot slot wil ik graag de mensen bedanken, zonder wie dit boek niet in deze vorm had kunnen verschijnen. Allereerst gaat mijn dank uit naar Willem L. van Duijn, die zich het afgelopen jaar voor de volle honderd procent heeft ingezet bij het controleren en aanvullen van het materiaal. Voorts ben ik Tristan Haan, Brigit Hoomans, J. Jalvingh en Jos van Waterschoot zeer erkentelijk voor hun onvoorwaardelijke hulp.
Chantal Keijsper