Als je iets schrijft, dan moet je dat na een paar jaar nog kunnen lezen. Wie erover klaagt, zijn gedrukte werk niet meer te kunnen lezen, is niet meer dan mijn Laura en waarschijnlijk veel minder.
De lange adem, daar gaat het om als je iets op papier zet. De lange adem, dat verklaart waarom je in het begin zoveel bladzijden vult met zaken die niet interessant zijn, maar die waarde krijgen door wat er nog komt.
Stelling. De officiële logica is, zolang ze bestudeerd is en toegepast, altijd toegepast op regels en stellingen die al lang bestonden, terwijl stellingen die via het mechaniek van de logica aan de oppervlakte gekomen zijn, nauwelijks enige betekenis hebben, getuige een expert op dit gebied: ‘...het is gemakkelijk in te zien hoe duister de betekenis van deze wetten wordt als we trachten ze in gewone taal uit te drukken.’ Tarski.
Het is niet nodig de logica, noch de waarheid te zien als metafysische grootheden of, in modem jargon, metamathematische grootheden. Voor het goede begrip kun je het logisch mechanisme net zo goed afbeelden op een spelletje schaak, waarbij de logica staat voor de regels en de stand van de stukken de waarheid weergeeft.
Het is merkwaardig dat, hoewel de schaakregels een vereenvoudiging zijn van de regels van de logica, de filosofie van die schaakregels in de praktijk veel vruchtbaarder is gebleken dan de filosofie van zo iets verbaals als de logica. Je zou wensen dat dit vaker voorkwam bij vereenvoudigingen. Aangezien het schaakspel een goed model is voor het leven in een bedrijf, kun je uit het bovenstaande leren dat het bedrijfsleven zich afspeelt volgens bepaalde, vaak niet eens geschreven regels, maar dat het effect van die regels, en daarmee de waarheid van je uitspraken, afhangt van de stand van je stukken, welke op zijn beurt een functie is van wat je wilt bereiken.