KWETSBAAR
Voor het Valerius-beeld, dat tot het ‘kleinere’ werk wordt gerekend, koos Mari Andriessen als materiaal brons. Het zal 1.20 meter hoog worden. De materiaalkeuze is mede bepaald door de kans op vernielingen: ‘Steen is te kwetsbaar. Brons is bijna onverwoestbaar.’
Overigens zag men in IJmuiden kans een bronzen werk van Andriessen toch ernstig te beschadigen, vertelde de beeldhouwer. Dat gebeurde toen men besloot om het werk te zandstralen, nadat het met verf was beklad.
Dat ook zijn kleinere werken veel tijd vergen, getuigt het feit dat het Valeriusbeeld niet eerder dan eind 1979 gereed zal zijn. Het voor-ontwerp, een bronzen beeldje van nog geen 30 cm hoogte, geeft duidelijk weer hoe Andriessen de Calvinistisch gezinde Valerius ziet. Sober, stoer gekleed in de mode des tijds; een lange jas met bonte bontkraag, zoals de beter gesitueerden uit de 17e eeuw die droegen.
De plaats van het Valerius-beeld op de Goese Korenmarkt heeft de instemming van de beeldhouwer. Hij hoopt de onthulling van het beeld bij te kunnen wonen. Onthullingen zoals met koningin Juliana, die het beeld van dr. Ir. Lely op de Afsluitdijk onthulde. ‘Ik zag Lely staande in de wind en daarom liet ik ook zijn jas opwaaien’, zo herinnert de heer Andriessen zich, ‘Opeens had ik het angstige gevoel dat tijdens de onthulling de wind weleens precies tegenovergesteld kon zijn aan de richting, die met het beeld werd gesuggereerd. Op de dag van de onthulling woei-ie inderdaad uit de richting die ik had gevreesd, al betwijfel ik of iemand het gemerkt heeft.’
(De onderstreping in dit artikel is van mij. - G.K.)
MARI ANDRIESSEN MAAKT VOOR VEERE BEELD VAN VALERIUS
In Veere bestaan vergevorderde plannen voor de oprichting van een standbeeld van Adriaen Valerius (1575 - l625), die vooral bekendheid kreeg door de in 1626 gepubliceerde Neder-landtsche Gedenck-clanck. Het initiatief tot het oprichten van een beeld van Valerius is uitgegaan van de in Veere wonende schrijver G.P. Kool en diens vrouw Jeanine. De beeldhouwer Mari Andriessen heeft inmiddels een ontwerp voor het in Veere te plaatsen beeld voltooid.
De heer Kool kwam tot zijn plan, omdat hij het op z'n zachtst gezegd ‘merkwaardig’ vond, dat een zo bekende Verenaar in zijn woonplaats niet door middel van bijvoorbeeld een beeld aandacht kreeg. Adriaen Valerius woonde van 1598 tot zijn dood in Veere, van welke stad hij lange tijd schepen was en fortificatiemeester. Een toevallige en voor Veere aangename bijkomstigheid bij het plan was, dat het echtpaar Kool nauw bevriend is met beeldhouwer Mari Andriessen.
De heer Kool sprak over zijn idee met de heer Andriessen, die meteen toezegde de opdracht voor het maken van een beeld te aanvaarden. Ook bij een aantal inwoners van Veere kreeg het idee van de heer Kool een warm onthaal. Het gevolg was dat er een Valerius-comité in het leven werd geroepen. Het is nu zo ver, dat de plannen en zelfs het voorontwerp voor het monument rond zijn en dat op 30 augustus een actie wordt gehouden onder de bevolking van Veere. Dat gebeurt met een huis-aan-huis-collecte.
Het comité onder voorzitterschap van ds. Fagel is er van overtuigd dat de Verenaren spontaan zullen reageren op de oproep om bij te dragen aan de totstandkoming van het Valeriusmonument. In het comité zijn ook andere kernen vertegenwoordigd in de personen van de heren J. van de Velde uit Gapinge en J. Looise uit Serooskerke. De Vereniging Vrienden van Veere en het Anjerfonds hebben reeds toegezegd ieder tienduizend gulden te zullen schenken en ook het gemeentebestuur is bereid financieel een hand toe te steken, zij het dat hieraan de voorwaarde wordt verbonden, dat de collecte een goede opbrengst heeft.
IN BRONS
Beeldhouwer Mari Andriessen, die enkele dagen met zijn echtgenote te gast is bij de familie Kool, onthulde dat het beeld 1.20 meter hoog zal worden en in brons zal worden uitgevoerd. Waarschijnlijk komt het beeld op de Goese Korenmarkt te staan. De sokkel heeft een hoogte van ongeveer een meter. Het voorontwerp, ook in brons, is reeds klaar. Het is een klein beeldje van 27 cm hoog, waarin Valerius wordt uitgebeeld als de onverzettelijke Calvinist, citerend uit zijn werk, terwijl hij met zijn linkerhand kracht zet bij zijn woorden. Mari Andriessen, die eind verleden jaar 80 jaar is geworden, zegt er zelf van geprobeerd te hebben Valerius te doen uitkomen ‘als een man die wat doorgeeft’ en met deze pose ‘de kracht van zijn werk’ te laten uitkomen. De beeldhouwer heeft zich volledig moeten inspireren op het werk van de dichter, omdat er van Valerius geen enkele afbeelding bestaat.
(Bij het artikel een foto van de beeldhouwer met het genoemde bronzen voorontwerpje.)