francs gekocht had. Aan rijkdom hechtte hij als artiest geen waarde. Hij werd dan uitgenodigd aan het Engelse hof bij koningin Victoria en koningin Alexandra. Ook musiceerde hij later voor onze koningin Wilhelmina en haar gemaal, Prins Hendrik der Nederlanden. Had Willem III hem vereerd met de onderscheiding van Officier van de Eikenkroon, door koningin Wilhelmina, wier liefde voor de muziek Hollman prees in een interview, werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Hollman componeerde o.a. voor cello en piano een ‘Paraphrase de concert sur l'air Wilhelmus van Nasauwen’. Voor kamermuziek prefereerde hij Beethoven, voor orkestbegeleiding Saint-Saens. Gaarne speelde hij stukken van Bach, Mendelssohn en Schumann. Op 8 April 1912 bracht de Maastrichtse burgerij hem een grootse hulde. Hij wees een benoeming tot leraar aan het Parijse Conservatorium af, omdat hij Nederlander wilde blijven. Hoezeer ook kosmopoliet, Maastricht kon hij niet vergeten. Op 31 December 1926 te Parijs overleden, is hij, na een indrukwekkende uitvaart in de St. Servaaskerk, te Maastricht begraven. Mr. E. Jaspar wijdde hem een gevoelig ‘In Memoriam’-gedicht in de ‘Limburger Koerier’.
In Venlo werd mij een trouwe vriend Karel Hamm. Geboren te Venlo 21 Mei 1876 als oudste zoon van de bekende muziekgeleerde Gerard Hamm (1835-1904), afkomstig uit Trier en sinds 1860 te Venlo gevestigd, was Karel Hamm directeur van de Venlose Concertvereniging en de stedelijke muziekschool. Meer dan tien jaren genoot Venlo van de uitvoering van de meest bekende oratoria onder zijn leiding. Beroemde solisten traden hierbij op. Van heinde en ver kwam men die beluisteren. Hamm was een geboren dirigent en een verdienstelijk componist. Hij schreef werken voor mannenkoor, gemengd koor en piano, en componeerde later ook enkele operetten, zoals ‘De Boskat’, te Kaapstad opgevoerd als onderdeel van het officiële