de bruine lijn met diepe bruine toon harmonieert op natuurlijke wijze met het hout. Door transparante kleuren aan te brengen blijft de techniek van inbranden domineren en het gekleurde harmoniëren met de natuurtint.
Na zijn studiën aan de Amsterdamse Academie met groot succes voltooid en twee jaren onder Derkinderen gewerkt te hebben, reisde Verschuuren veel, hetgeen zijn werk ten goede kwam.
In het Aartsbisschoppelijk Museum te Utrecht bevindt zich van hem een schilderij, voorstellend ‘Job en zijn vrienden’. In het Stadhuis van Tilburg hangt zijn historische schilderij, waarop is voorgesteld de overreiking van het charter, waarbij Philips de Goede, hertog van Bourgondië, Brabant etc., aan Pauwels van Haestrecht, Heer van Tilburg en Goirle enz., eigen rechtspraak en zelfbestuur verleent voor zijn heerlijkbeid Tilburg en Goirle, hetgeen geschiedde te Brussel 28 Maart 1453; het schilderij is door de gemeenteraad van Tilburg aangeboden bij het twaalf-en-een-halfjarig ambtsjubileum van de burgemeester in 1928.
Een schildering van Verschuuren in de vestibule van het Retraitenhuis te Seppe brengt in beeld de Prediking van de H. Joannes aan de Jordaan, in een verscheidenheid van figuren en een stemmingsvolle sfeer, die pleiten voor de durf en het talent van de kunstenaar. De vroegere pastoor Asselbergs te Oosterhout kocht enige jaren geleden de schilderij, voorstellend de uitdrijving van de kooplui en geldwisselaars uit de tempel te Jeruzalem, een werk van zeldzame dynamische bewogenheid.
Ook de ramen van het priesterkoor in de kapel van het Retraitenhuis te Seppe zijn van Verschuuren. Wie een uitvoerige kerkschildering van hem onder ogen wil krijgen, verwijs ik naar de kerk van Broechoven en de parochiekerk van O.L. Vrouw van de Allerheiligste Rozenkrans, Hasselt, te Tilburg, waarvan een beschrijving met enige reproducties door de schilder