Verslag 2 XJ - YYP). Wij haalden direct onze wapens tevoorschijn, maar de mens type Java zei dat dat niet nodig was. Ook het type Afrika scheen hier thuis te horen. Verschillende malen zouden wij nog andere typen, in vroegere verslagen beschreven, tegenkomen. Deze bevinding wijst erop dat onze veronderstelling onjuist is, dat mensen met dezelfde eigenschappen zoals kleur en taal, in één gebied voorkomen en niet daarbuiten. Zo ontmoetten wij ook het type Zweden dat veel gelijkenis vertoont met het type Duitsland (zie 11 & 12 XJ - YYP), maar dat hier een totaal andere taal sprak. Dit type werd hier ptata genoemd, wat een aanduiding is voor een soort voedsel - een vreemde zaak, want het werkt o.i. heel verwarrend als voedselsoorten en mensentypes door elkaar worden gehaald.
Ook de naam van het land wekt verwarring, want zowel het land als een rivier die door dat land stroomt, heten Suriname. Eerder kwamen wij, zoals in vroegere rapporten vermeld, een rivier tegen die Amazone heette, maar het land daaromheen heet niet Amazone, maar Brazilië. Hetzelfde gold voor Rijn/Duitsland en Ganges/lndia. Die naamgeving lijkt ons overzichtelijker.
Langs de rivier die Suriname heet gingen wij in de richting van een grote nederzetting. Tot onze verbazing lag midden in die rivier een schip dat niet meer gebruikt wordt, genaamd Goslar. Wij vroegen waarom het niet werd weggehaald. Dat is het geheim van de Goslar, zei men ons. Als men de rivier oversteekt komt men vlak langs die Goslar. Er staat op geschilderd 3 jaar Revo. Wij vroegen of dat een aanwijzing voor het scheepvaartverkeer was. Dit bleek niet zo te zijn. Het opschrift was reeds verouderd, zei men. Een oud opschrift laten staan leek ons niet efficiënt.
Er is geen brug over de rivier. Waarom niet? Waarschijnlijk omdat die te duur is, was het antwoord. Dit lijkt ons merkwaardig, want het land Suriname heeft veel bossen en dus hout genoeg voor een brug. Er gaat nu een schip op en neer dat mensen en voertuigen vervoert en dat veer of veerpont