Men begrijpe dit. In het Limburgsche vereenigingsleven speelt het, laten we zeggen: Hollandsche element een buiten verhouding groote rol. Dat komt omdat de Limburger zelf zoo'n ‘vereenigingsmeier’ niet is en wel houdt van praten, veel en overal, doch niet op een vergadering. De Hollander houdt van ‘spreken’, hij doet dit graag op vergaderingen, terwijl de Limburger niet zelden zwijgt met het hart vol.
Onder de meer de aandacht getrokken hebbende punten van het toekomst-program der Liga herhalen we:
een enquête naar het te sterk gecentraliseerde hooger en middelbaar onderwijs in Nederland:
idem naar gelijkwaardigheid van buitenlandsche diploma's;
onderzoek naar toepassing der belastingwetten in Limburg en elders.
Men is over deze drie punten van het program in het Noorden weleens gevallen.
Dat heeft ons hier zeer verbaasd. In het land van het vrije onderzoek maakt men bezwaar tegen vrij onderzoek! Als het waar is dat de excentrische gewesten in verhouding tot hun beteekenis op cultureel, economisch en fiscaal gebied slecht bedeeld zijn op 't punt van gemakkelijk bereikbaar hooger en middelbaar onderwijs, mag dit niet worden geconstateerd? Het onderzoek kan toch ook nog een ander resultaat opleveren?
Wat nu de vergelijking van binnen- en buitenlandsche diploma's aangaat, och, het hemd is nader dan de rok. Zijn beide soorten van papieren evenwaardig, dan hopen we dat men Limburg niet, ten nadeele onzer gemakkelijker en goedkooper te Luik, Aken en Leuven studeerende jongelui als een protectionistisch gebied voor Delft zal beschouwen. We ondervinden het nadeel van den materieelen vrijhandel, gun ons ten minste de voordeelen van den spiritueelen!
Van Limburgsche zijde werd er reeds op gewezen, dat