Romans en verhalen
H. Beecher-Stowe. De negerhut van oom Tom. 41e dr. Amsterdam/Brussel 1982. Beroemd verhaal over het slavenleven in Noord-Amerika in de 19e eeuw. Het verschijnen van Uncle Tom's Cabin (1852) heeft er indirect toe bijgedragen dat daar de slavernij werd afgeschaft.
A. Behn. Oroenoko of de koninklijke slaaf. Vert. en van een nawoord voorzien door A. Helman. Amsterdam 1983. Oroenoko is een zwarte Afrikaanse prins die als slaaf in Suriname terecht komt. De schrijfster neemt stelling tegen de excessen van de slavernij, zoals marteling en moord, niet tegen de slavernij als instituut.
Edgar Cairo heeft een aantal romans geschreven waarin onder meer dwarsverbindingen worden gelegd tussen het koloniaal verleden en de moderne tijd. Hij schrijft in het Sranan Tongo (het Surinaams), Nederlands en het Surinaams-Nederlands. Enkele titels: Kollektieve schuld. Famir'man-sani. 3e herz. dr. Baarn. 1981. Dat vuur der grote drama's. Haarlem 1982. Dit verhaal speelt afwisselend in het 17e-eeuwse Berbice en in een moderne stadswijk.
J.B. Charles. Naar de Berbiesjes. Amsterdam 1983. De jonge slaaf Abonni ontvlucht met drie vrienden de slavernij in Suriname. Na een avontuurlijke tocht door het oerwoud vinden ze uiteindelijk de vrijheid in Berbice (Brits-Guyana), waar de slavernij al is afgeschaft.
M. Diekmann. Marijn bij de lorredraaiers. 6e dr. Den Haag 1981. Marijn, scheepsarts op een slavenschip, heeft, in vergelijking met zijn 17e-eeuwse tijdgenoten, sterk afwijkende opvattingen over de slavernij en de slavenhandel. De gebeurtenissen zijn gebaseerd op historische feiten die de schrijfster in boeken en brieven van slavenartsen, zeelieden en ontdekkingsreizigers is tegengekomen.
A. Helman. De stille plantage. 17e herz. dr. Den Haag 1981. Beschrijft de lotgevallen van vier uit hun land verdreven Fransen die op een plantage in West-Indië een nieuw bestaan proberen op te bouwen.
A. Helman. De laaiende stilte. 7e dr. Amsterdam 1981. De gebeurtenissen uit De stille plantage zijn hier beschreven vanuit het gezichtspunt van een van de Franse vrouwen. In haar dagboekaantekeningen speelt de liefde voor een slaaf een belangrijke rol.
Van Astrid Roemer verscheen: Over de gekte van een vrouw. 3e dr. Haarlem 1984, en: Nergens ergens. 2e herz. dr. Haarlem 1984. Roman over het leven van een jonge Surinamer in een voor hem vervreemdend Nederland.
Simone Schwarz-Bart. Horizont. Ned. vert. H. Renes. Haarlem 1983. Geeft een beschrijving van de omzwervingen van een traditionele heldenfiguur uit de creoolse volksverhalen. In Afrika ervaart hij de afstand tussen de vrij gebleven Afrikaanse negers en die uit het Caraïbische gebied; in Europa ontmoet hij voor het eerst blanken die geen meesters zijn, maar evenals de zwarten voor hun bestaan moeten vechten.