nieuwe dimensie toe aan de beeldvorming van Wim Kan. Er was geen dag dat hij niet in zijn dagboek schreef. Of we nu op het balkon met uitzicht in Zwitserland zaten, of op klapstoeltjes aan de bosrand op de Veluwe, altijd weer was er dat dagboek. In een ongemakkelijke houding met 't schrift op zijn knieën schoot de pen over het papier. En hoewel hij naast je zat, sloot hij zich even af. Zijn emoties, zijn gedachten, zijn gebeurtenissen legde hij dan vast. Of zoals hij zelf zei: ‘Dagboekschrijven is fotograferen met potlood.’ Het viel me altijd weer op dat hij geen denkpauzes nam, niet aarzelde met het schrijven en nooit schrapte of verbeterde. Soms was hij heel kort bezig, vaak langer, nooit op vaste tijdstippen, vaste plekken, maar wel consequent iedere dag.
Zo'n dagboek bestond uit een multoringband volgepropt met dichtbeschreven blaadjes en Kan ging pas over op een nieuw deel als het oude door de dikte niet meer dicht kon. De indeling bleef door de jaren heen dezelfde: rechts de gebeurtenissen, links de aanzetten tot nieuwe liedjes, nieuwe grappen, kranteknipsels die hem moesten inspireren, concepten van brieven die hij die dag schreef en de antwoorden die hij een paar dagen later ontving, onhandige foto's, door hem zelf gemaakt, en af en toe een kaartje dat aan een boeket bloemen herinnerde. Toen Wim Kan op 8 september 1983 na een ziekbed van slechts enkele dagen op 72-jarige leeftijd stierf, liet hij mij honderdtien van die dikke dagboeken na. Dat was geen verrassing. Wij hebben het er op lange wandelingen vaak over gehad. Ook de inhoud was mij allang bekend.
‘De radiojaren’ is de gekozen titel voor deze selectie uit de eerste veertig dagboekdelen. Direct na de met zijn tweede oudejaarsconference definitieve doorbraak begint Wim Kan aan een dagboek zoals hij dat eerder tijdens zijn Japanse gevangenschap van 1942-1945 in Birma deed. Dit boek loopt tot een jaar na zijn laatste conference op de radio.
De opkomst en groeiende invloed van de televisie zijn in de fragmenten voelbaar. Het abc-cabaret bestaat in deze periode uit een ensemble en is de leerschool voor veel jonge talenten. Zij treden samen met Kans tien jaar oudere echtgenote Corry Vonk op in het eerste deel van het programma. Wim Kan vult dan met zijn conference het gedeelte na de pauze. De tournees zijn lang. Het dagboek